Gazdaság

Népszerűek a munkahelyteremtő támogatások

A magyar vállalkozások 90 százaléka már hallott a munkahelymegtartó és munkahelyteremtő támogatásokról, és 55 százalékuk már pályázott is ilyenre.

A Lifelong Learning Magyarország Alapítvány 136 magyar cég- és HR-vezető megkérdezésével készítette felmérését, amelyben azt is vizsgálta, hogy melyek a legnépszerűbb támogatások.

A legismertebb támogatás az Országos Foglalkoztatási Alapítvány (OFA) “Megőrzés” című pályázata, melynek célja a munkavállalók munkahelymegőrző képességének javítása képzéseken, illetve bértámogatási konstrukciókon keresztül.

Ugyanerre a pályázatra pályáztak a legtöbben, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka, míg a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) által indított munkahelyi képzések támogatásának elnyerésével már csak feleennyien próbálkoztak meg.

Népszerűnek bizonyult még a Start Program, amely a munkaadókat kívánja ösztönözni a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűek – például a pályakezdők, a GYES-ről visszatérők, az 50 év felettiek – alkalmazására, míg csupán néhányan említették a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) beruházási projektekhez kapcsolódó képzések támogatását, illetve az OFA “Plusz 1 fő”, “Új kilátások” és “Munkába” című támogatásait.

A nyertes pályázatok közül a teljes egészében, vagy részben megvalósítottak aránya a Lifelong Learning Magyarország Alapítvány kutatása alapján nem mutat kedvező képet. A válaszadók 21 százaléka nyert ugyan Megőrzés pályázaton, azonban csupán 10 százalékuk tudta megvalósítani a projektet. A TÁMOP és a korábbi Humán-erőforrás Operatív Program (HEFOP) munkahelyi képzések támogatása esetében ez az arány szintén hasonlóan alakul: 11 százalék nyert és hat százalék valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik