Gazdaság

Befektetési tippek gyenge forintnál

Amíg a forintgyengülés rémképe nem múlik el, érdemes lehet deviza alapú befektetésekkel színesíteni a portfóliókat. Kockázatvállalási hajlandóságtól függően a devizabetét és a külföldi részvény is nyerő lehet - olvasható a Figyelő csütörtökön utcára kerülő számában.

Talicskaszámra tolták be forintjaikat a bankokhoz és a pénzváltókhoz a kisbefektetők néhány héttel ezelőtt, hogy közel 320 forintos árfolyamon – vagyis minden idők legrosszabbikán – nagy tételben eurót vásároljanak – írja a Figyelő. Magyarázat persze volt erre: az euró kurzusa március első napjaiban áttörte a 310 forintos szintet, majd látszólag minden ellenállás nélkül, néhány nap leforgása alatt, 318 forint fölé is került. Nem csoda, ha ennek láttán sokan pánikba estek. „Volt, aki egyedül 40–50, de akár 100 millió forintot is euróra váltott ezekben a napokban” – meséli tapasztalatait Ludányi Péter, a CE Bróker vezérigazgatója, aki szerint mindezt „a dezinformáció, a félelem és a manipuláció” számlájára lehet írni. Az elmúlt napok viszonylagos nyugalma láttán most úgy tűnik, a pánik rossz döntést szült, hiszen a történelmi mélypontról visszafordulva stabilan tartja magát a 300 forint körüli eurókurzus. Az viszont könnyen lehet, hogy középtávon már jól járnak a devizát választók.

Illusztráció: RedDotCorbis

Illusztráció: RedDotCorbis

„Lehet, hogy elvétették az árfolyamot, és rövid távon buktak azok, akik euróra konvertálták a pénzüket, ám ettől még a deviza kiváló eszköz a vagyon értékállóságának megőrzésére” – állítja Háda Bálint, a Quaestor Csoport vezető elemzője. A szakember szerint tehát érthető, ha a jelenlegi helyzetben a háztartások vagyonának meghatározó elemévé válik a deviza. „Az emberek többsége nem nyerészkedni akar, hanem hosszú távon biztonságban tudni azt, amije van, egyszerűen megőrizni megtakarításainak az értékét, hogy ha majd jönnek a jó idők, akkor legyen egyáltalán mit befektetni” – teszi még hozzá az elemző.

Értékmegőrző

Való igaz, ha abból indulunk ki, hogy akár 5, akár 10 év múlva már euróban fizetünk, akkor a forint gyengülésével párhuzamosan a lakosság minden forintban tartott vagyona (ideértve az illikvid vagyonelemeket, például az ingatlant is) sokat veszít az euróban számított értékéből. Vannak ugyanakkor olyan szakértők, akik szerint ezzel nem érdemes foglalkozni, hiszen aki forintban kapja a fizetését és forintban költ, annak nincs árfolyamkockázata, sőt örülhet a kockázatmentes forintbefektetések kimagasló reálhozamának. Persze az is igaz, hogy a tartósan gyengülő forint megdrágítja az importot, sok termék árának növekedésén keresztül pedig veszteséget okoz a csak forintban gondolkodóknak. Ez alapján pedig már nehéz megkérdőjelezni a deviza alapú megtakarítások értékmegőrző funkcióját.

(További izgalmas részletek, és konkrét befektetési tippek olvashatók a Figyelő legfrissebb számában megjelent Devizafogócska című cikkben.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik