Gazdaság

Új tulajdonosi program: negyedmillióig jár kedvezmény

Az Állami Autópályakezelő és Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által összeállított portfoliót kívánja a kormány az Új Tulajdonosi Program (ÚTP) keretében tőzsdére vinni. A befektetők 250 ezer forint összegig vehetnek majd igénybe kedvezményeket.

Ennek része mentesség az árfolyamadó nyereség alól öt éves részvénybirtoklás esetén, a részvények árfolyamának tíz százalékos befizetése mellett három éves, kamatmentes részletfizetési kedvezmény; ebben az esetben erre kell fordítani a kifizetésre kerülő osztalékot.

A kisbefektetők természetesen 250 ezer forintnál nagyobb összegben is vásárolhatnak részvényeket az ÚTP keretében, de már kedvezmények nélkül.

Az állam visszavásárlási garanciát vállal 1,5 éven belül, mégpedig a kibocsátási árfolyamon – magyarázta szerdai tájékoztatóján Veres János pénzügyminiszter. Az intézményi befektetők részvényvásárláskor kedvezményben nem részesülnek.

Az ÚTP keretében kiválasztott és tőzsdére kerülő, közép és hosszú távon jó befektetésnek számító társaságok közel száz százalékig állami tulajdonban lévők – jelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik