Gazdaság

Káposztásmegyert fűtik a karácsonyfák

Megkezdődött a karácsonyfák begyűjtése a fővárosban, a fenyőket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladéklerakó helyekre szállítja, illetve részben elégeti – közölte a cég helyettes szóvivője.

Idén Budapesten 261 gyűjtőhelyet alakítottak ki a fenyőfák elhelyezésére, ám a szemeteskukák mellé kitett, normál méretű fákat is elszállítja a cég a szokásos hulladékszállítási napokon. A vastagabb törzsű fenyőket, valamint a kijelölt lerakókban elhelyezett fákat külön fenyőfaszállító járatok gyűjtik be.

A fenyők magas gyantatartalma miatt a fákat egyrészt nem lehet komposztálni, másrészt „túlságosan munkaigényes” lenne megtisztításuk a rajtuk felejtett szaloncukor-papíroktól, fémkampóktól és díszektől – mondta el Horváth László.



Káposztásmegyert fűtik a karácsonyfák 1

Hagyományosan vízkereszt (január 6.) után bontják le a karácsonyfát (fotó: MTI)


A fák egy részét a pusztazámori hulladéklerakóba szállítják, míg a többit a rákospalotai égetőműben hasznosítják. Az itt termelt energiából a káposztásmegyeri lakótelepet fűtik. Horváth László megjegyezte, a fákat bármikor díjmentesen elszállítják, ezért akik később szabadulnak meg a fenyőjüktől, azoknak sem kell a fákat a szemeteskukákba bepréselniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik