Gazdaság

Olajtól sújtva

Recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság, ha az olajár tartósan 100 dollár fölé emelkedik - állítják közgazdászok.

Veszélyzónában vagyunk; a hitelválság után egy 100 dolláros olajár padlóra küldené nem csak az amerikai, de az európai és a japán gazdaságot is – vélekednek amerikai közgazdászok. Az olajár legutóbbi ugrásszerű drágulása előtt az elemzők még azzal számoltak, hogy az amerikai gazdaság növekedési üteme a negyedik negyedévben 2 százalék alá süllyed csupán. A fekete arany drágulásával azonban – egy, a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó elemző szerint – a korábbi 33-ról 45 százalékra emelkedett annak a valószínűsége, hogy az Egyesült Államok recesszióba süpped jövőre. Recesszióról akkor beszélhetünk, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP.

Japán az 1990-es évek eleje óta immár negyedszerre szenvedné el ezt. Mindez messze nem zárható ki, hisz az ázsiai ország vezető gazdasági mutatóiból képzett konjunktúra index tízéves mélypontra, nulla közelébe süllyedt a közelmúltban. Eközben az Európai Bizottság a korábbi 2,5 százalékról a múlt héten csökkentette 2,2 százalékra az eurózóna 2008-as növekedési előrejelzését.

A nyersolaj az idén 58 százalékkal drágult, barrelenkénti ára a New York-i kereskedelemben a múlt héten túljutott a 98 dolláron. Az inflációval kiigazított ár így átlépte a korábbi, 1981-es rekordszintet, amely akkor azért alakult ki, mert Irán drasztikusan visszafogta olajexportját.

A drága olaj harapófogóba szorítja a jegybankokat. Az áremelkedés inflációs hatását elvileg kamatemeléssel kellene megfékezni, ám a dráguló hitelek tovább szorítanák a költségszintjük megemelkedését már amúgy is egyre nehezebben viselő vállalati szektort. (Az olajdrágulás és az infláció összefüggéseiről cikkünk a 18-19. oldalon). A Morgan Stanley befektetési bank szerint például az eurózóna feldolgozóipara már így is stagnál, az első negyedévben mindössze 1 százalékkal növekedett.

Magyarország sem jön ki túl jól az energiahordozó világpiaci áremelkedéséből, bár esetünkben a dollár gyengülése kompenzálja a drágulás egy részét. A GKI Energiakutató Kft. számításai szerint reálárfolyamon számolva az olaj hordónkénti ára számunkra 56 dollár alatt van, ugyanis az ezredfordulón még egy dollárért 310 forintot kellett adni, míg most csupán 173-at.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik