Gazdaság

Magzatbor

November - ez az a hónap Európában, melyet tulajdonképpen ki kéne törölni valahogy a kollektív emlékezetből: sötét, szitáló köd, eső, hó, takony.

Ennek az életérzésnek a feledtetésére találták fel mintegy a franciák a beaujolais-t, a gamay nevű szőlőből készült újbort, mellyel november harmadik csütörtökjén százegy kamion és repülő százkét felé szalad a világban, jó sok pénzt hozva a beaujolais-i gazdáknak és kereskedőknek.


Magzatbor 1

Nálunk is működik az a középkori európai hagyomány, mely Szent Márton napjához (november 11.) köti az újborozást. Kábé ekkortájt zárult az agrárius gazdasági év és váltott hidegre az idő, és ami a legfontosabb: ekkorra erjedt ki az idei bor, hízott meg a liba – megannyi remek ürügy az eszem-iszomra a rút novemberi estéken. Szent Mártont, aki nálunk különösen népszerű volt, tán mert Pannóniában született, a népi fantázia egy elég hülye kis történetben szerkesztette egybe a libával. Eszerint amikor Márton megtudta, hogy kinevezték püspökké, amilyen szégyenlős kis csacsi volt, a libaólba bújt, a csökött baromfiak azonban elárulták gágogásokkal, ez kábé az egyik leggügyébb és legkínosabb a szentekkel kapcsolatos anekdoták közül.

A bozsolé mintájára készül a kiváló villányi Vylyan pincészet újbora is, a Bogyólé, ez a legjobb bornév Gál Lajos egerszóláti Szó-lá-ti borneve mellett. A Bogyólé portugieserből, azaz kékoportóból készült szénsavas macerációval, midőn a tartályba hajigált egész fürtöket szén-dioxid-párna alatt erjesztik, ekkor a bogyóban az éles almasav gyorsan lágy tejsavvá alakul és könnyű szerkezetű, alacsony glicerintartalmú, különösen aromás-gyümölcsös bor képződik. A lé jórészt a bogyóban erjed, ezt fejezi ki a név és az ifjú festőművész, Dobány Mátyás által festett, versenyen kiválasztott címke, melyen a szőlőszemben egy emberi magzat, kevésbé szépen embrió alakja rajzolódik ki. A Vylyan Bogyólé 2007 szép kékeslilás rubinszínű, tintás, nyers, egy rétegű bogyólé, télleg gyümölcsös aromákkal, szerintem disznótorostól a kecskesajtig sokfelé bevethető, 12-13 fokra hűtve fogyasszuk, 1410 forintos bruttó pinceáron érhető el.

Bogyólé 2007, Vylyan. Kékeslilás rubinszínű, tintás, nyers, egy rétegű bogyólé, gyümölcsös aromákkal › Disznótorostól a kecskesajtig › 1410 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik