Gazdaság

Adókavar

Fogócskát játszott egymással a kormány és az MSZP parlamenti frakciója az adótörvények szavazásánál.

Szépen megkavarták az adótörvényekről való voksolást a politikai pártok; az SZDSZ például két ízben is az ellenzékkel együtt szavazott. Ennek nyomán lehet, hogy mégis lesz ingatlanadó, viszont 30 milliárd forinttal szegényebb lesz a büdzsé, mivel a bankok céltartalékára kivetni tervezett extra teher nem kapott többséget.

Az értékalapú ingatlanadó bevezetéséről nyáron állapodtak meg a kormánypártok koalíciós szerződésük módosításában. A kormányzat által benyújtott adótörvényből azonban módosító indítványaikkal kihátráltak volna az MSZP-s képviselők; ezt akadályozták meg a szabad demokraták úgy, hogy összefogtak a Fidesszel. A szocialista módosító javaslat meghagyta volna a négyzetméter-alapú adó lehetőségét is, s az önkormányzatokra bízta volna a választást. A megosztottság az MSZP-n belül is tetten érhető: az említett javaslattal szemben szavazott több szocialista kormánytag és a házelnök is. Lesz tehát 2009-től értékalapú ingatlanadó – feltéve, hogy a jövő heti zárószavazáson is megmarad az MSZP javaslattal szembeni egység. (Az ingatlanpiaci helyzetről cikkünk a lap 70-72. oldalon.)

Szinte biztosra vehető viszont, hogy a bankoknak nem lesz újabb terhük jövőre; úgy tűnik, a pénzügyi szektor sikeresen lobbizott. Az új bankadó terve kacskaringós utat járt be. Az MSZP-frakció ugyan visszavonta azt a kormány által benyújtott módosító javaslatot, amely azt célozta, hogy ne vezessék be a céltartalékra vonatkozó elvonást, ám az utolsó pillanatban a szabad demokraták ismét beterjesztették azt. Így fordulhatott elő, hogy – a kormánytagok szavazatával is támogatva – a kisebb koalíciós párt és a Fidesz mégis megszavazta az indítványt.

Az elhullott javaslatok sorába illeszkedik a kisadók tervezett összevonása is, amelyet viszont – a változatosság kedvéért – az MSZP-frakció fúrt meg, persze ellenzéki támogatással. A kormány tehát futott egy felesleges kört; hiába vonta volna össze az innovációs és a szakképzési járulékot, valamint a rehabilitációs hozzájárulást, a munkaadók és a munkavállalók tiltakozása végül eredményre vezetett. (Az adótörvények szavazásáról szerkesztőségi vélemény a lap 82. oldalon.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik