Gazdaság

Hitelpiac és tőzsde – hol van a kapocs?

MÁR NEM FOGYASZT. A hitelpiaci krízis nyomán elgyengültek a tőzsdék. Egyértelmű, hogy a bankokat és a pénzügyi vállalkozásokat érzékenyen érinti a fizetésképtelen háztartások szaporodása, de mi köze ennek egy bányatársaság, vagy egy távközlési cég részvényeihez? Egyrészt az, hogy a gazdasági növekedést nagymértékben befolyásolja a lakossági fogyasztás dinamikájának alakulása. Amennyiben ez lassul, megáll, vagy legrosszabb esetben csökkenésbe fordul át, az rendszerint visszaveti a világgazdasági növekedést is, amivel minden vállalat profitkilátásai romlanak.

HITELDRÁGULÁS. Az egyre több fizetésképtelen háztartás láttán a bankok a vállalati ügyfeleiknek is csak óvatosabban, magasabb kamat mellett lesznek hajlandóak hitelezni. A világ tőzsdéin számos cég bizonyos fokú eladósodottság mellett működik, ezek kamatterhei pedig növekedésnek indulnak, amivel profitjuk csökken.

DISZKONTÁLÁS. A bankok, illetve egyéb befektetők tehát fokozott óvatosságra váltanak, így magasabb kockázati (kamat)felárat várnak el a vállalati adósságoktól (hitelektől, kötvényektől). Ez pedig ahhoz vezet, hogy a részvénypiaci elemzők modelljeikben magasabb hozammal diszkontálják az osztalékokat, illetve a vállalati profitokat, ami csökkenti a reálisnak tekinthető jelenbeli részvényárfolyamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik