Gazdaság

Két táborra szakadva

Egyre több luxustábor várja a tehetős családok gyermekeit, miközben a hagyományos körülmények közötti csoportos nyaralások száma stagnál.

Kanadából is érkeznek gyerekek az idei veszprémi nyári táborba. Bár a környező országokból már eddig is szokás volt Magyarországon táborozni, a kanadai – természetesen magyar származású – csemeték most először jönnek ide, hogy a repülőjegy mellett 250 kanadai dollárért, azaz mintegy 43 ezer forintért üdüljenek nálunk.

„A mostani szezonra 5-6 ezer tábort kínálnak” – mondja Cziráki Péter, az Országos Vakációszolgálatot 11 éve működtető nonprofit szervezet, a Zöldpont elnöke. Ezek 30-35 százaléka a sportra épít – kajak-kenu, kerékpár, harcművészetek találhatók például a palettán. Ezek után az aktív mozgás mellett még valamit (például színjátszást, kézművességet, táncot, nyelvi képzést, természetbúvárkodást, lovaglást, hegymászást, vadvízi evezést) kínáló táborok létszámkerete telik be a leggyorsabban. Felaprózott a piac, hatalmas, szinte egyeduralkodó vállalkozások nincsenek. A táborszervezők – mivel vevőik többsége árérzékeny – 5-10 százalékos haszonkulcsnál többet nem igazán mernek tarifáikba építeni. „Érdekesség, hogy az új profilú nyaralások általában az angol nyelvi táboroktól szívják el a jelentkezőket, miközben a német, francia, s egyéb nyelvi táborok létszáma nem csökken” – teszi hozzá Gémes Szilvia, az egyik nagyobb nyaraltató, a People Team Alapítvány munkatársa.

Két táborra szakadva 1


Két táborra szakadva 2

Két táborra szakadva 3

A gyermek­táborok piaca az idén 2,4 milliárd forint körüli lesz, s várhatóan 80-120 ezernyi fiatal részesül ebben a nyaraltatási formában.

Két táborra szakadva 4

SALSA-LÁZ. A többnapos, a szülő jelenlétét nem igénylő elutazások 25-30 ezer forintnál kezdődnek. Ha befektetésigényes a szabadidős tevékenység – mint amilyenek a számítógépes vagy lovas táborok -, akkor a nyaralás ára 60 ezer forintra is felszökhet. A piac markáns ága a tánctábor, egy-két éve azon belül is a latin-amerikai salsa hódít. Nagy a kereslet arra is, hogy a táborokban koradélutánig célirányos, majdnem tanóraszerű foglalkozásokat tartsanak, s csak délután legyen „ereszd el a hajamat” szórakozás, vetélkedő. Cziráki Péter sajnálja is, hogy nem csökken azoknak a szülőknek a száma, akik a táborokat pótiskolának tekintik, s nem hagyják, hogy a gyerek legalább nyáron kitombolhassa magát.

Széles skálán

● Buddhista vallási tábor: 25 ezer forint/hét ● A kutyák szokásait kutató etológus tábor ifjú gazdiknak és kedvenceiknek: 33 ezer forint/hét ● Erdélyi utazással egybekötött tábor: 35-45 ezer forint/10 nap ● Tánctábor: 45 ezer forint/hét ● Tengeri természet-védő profilú horvátországi tábor: 95 ezer forint/hét ● A német Fekete-erdő sziklamászó gyermektábora: 115-130 ezer forint/hét ● Angol nyelvi tábor Londonban (repülőjegy nélkül): 220 ezer forint/két hét ● Spanyolországi tábor: 330-380 ezer forint/két hét

Az idei szezon divatja, hogy ugrásszerűen megnőtt az erdélyi táborokat kínálók és keresők száma. Az utóbbi öt évben bővült a luxustáborok, köztük a külföldi célpontokat kínálók köre. Felkapottnak számít például a tehetősebb szülők körében a horvátországi Camp California, amely egy tipikus amerikai nyári gyerektábor tökéletes hasonmása. Minden táborozó és tábori alkalmazott angolul beszél; az egyhetes turnus előszezonban 95 ezer forintnál kezdődik, ám ezért már saját tábori mászófal is dukál. Ez a harmadik nyár, hogy delfinek, cápák, teknősök és a tengeri élővilág megfigyelésére szintén 95 ezer forinttól csábítja a gyerekeket a Kék Bolygó nemzetközi természetvédelmi szervezet magyar csapata.

Cziráki Péter beszámolója szerint a luxustáborokban nagyon tudatos csapatépítés zajlik, rendkívül gazdag a gyerekek programja, napirendje, bőséges a játékok, számítógépek, sporteszközök kínálata. „Sokkal nagyobb létszámú személyzet is jut a gyerekekre a hagyományos magyar táborokhoz képest” – teszi hozzá az egyesületi elnök. A mediterrán országbeli táborokat is szervező Gémes Szilvia tapasztalata szerint a 100-150 ezer forint közötti külföldi, csoportos nyaralások mind divatosabbak. „Sok szülő akár erején felül is, de befizeti a csemetéjét” – meséli a táborrendező. A táborokat nyilvántartó Zöldpont szerint a hagyományos körülmények közötti csoportos nyaralások száma stagnál. Akad azonban ellentétes vélemény is: a People Teamhez a tavalyi azonos időszakhoz képest eddig 30 százalékkal több gyerek jelentkezett. Kováts Kinga szervező elmondta, a tengeri ökotábor az idén az érdeklődésnek köszönhetően a tavalyi egy turnus helyett háromban indul, összesen 60 gyerekkel.

A bentlakásosoknál olcsóbbak a napközis táborok, amelyek között a fővárosban találhatóak a legnépszerűbbek. Cziráki szerint a Marczibányi téri Művelődési Központ méhkaptárrá változik a nyüzsgő gyerekhadtól, ugyanez évek óta igaz a budapesti állatkertre, újabban pedig a Millenáris Parkra is. Vidéken az állatkertek és a művelődési központok vezetnek az 5 napos, általában heti 15-20 ezer forintért kínált napközis táborok szervezésében.


Két táborra szakadva 5

SZABAD A PIAC. Egy 2003-as kormányrendelet alapján, aki az előírt minimális biztonsági és higiéniai előírásokat teljesíti, megkapja a hatósági engedélyt gyermektábor nyitásához. A piacra a belépés – annak ellenére, hogy gyerekekről van szó – szabad, akár egy sántikáló házmester is indíthat balett-tábort a bérház pincéjében. Minőségbiztosítási rendszer nincs, ám működik a természetes szelekció. „A szálláshelyeken kívül a legfontosabb a táboroztatásban az épített és a természetes környezet minősége, a felügyelők, táboroztatók, tanárok létszáma és képzettsége” – hangsúlyozza Sárváry István, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) elnöke. Ezekre a szülők rákérdeznek, mielőtt elengednék a csemetéiket. Ha egy tábor gyatra minőségű volt, a következő évben befuccsol.

Állami támogatással

Tavaly a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramon keresztül érkezett 480 millió forint támogatásból 50-55 ezer gyermek nyaralására futotta. Az idén a 2006-os összegnek valamivel több mint fele, 290 millió forint jut – nem csupán a tábori – szabadidős tevékenységekre az állami büdzséből. Az összeg 70 százalékának a sorsáról a regionális ifjúsági tanácsok döntenek. A csak strandolós táborokat az állam, és így az ifjúsági tanácsok nem támogatják. A költségvetési forrás rendszerint elég gyorsan elapad, ám a táborszervezőknek ilyenkor még mindig érdemes alapítványok, civil szervezetek pályázatai és egyéb források után kutatni. Az idén várhatóan 80-120 ezer gyermek megy majd táborba, e szezonális piac forgalma így várhatóan 2,4 milliárd forint körüli lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik