Gazdaság

Olajdollárok

Egyre nő az olajexportáló országok bevétele, s így egyre gazdagodik a befektetési paletta.

Robusztus ütemben bővül az idén a világgazdaság annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a gyengélkedés jeleit mutatja. A globális fellendülés ellensúlyozza az amerikai lassulást, s így az olaj iránti kereslet sem lanyhul. A Morgan Stanley befektetési bank egy elemzése 2007-re átlagosan 63 dolláros nyersolaj átlagárra számít, ami a következő két évben sem csökken sokkal 60 dollár alá. A drága olaj tovább növeli a nagy olajtermelő országok exportbevételeit, elsősorban a Közel-Keleten és a közép-ázsiai régióban. A befektetési bank becslései szerint ezen országok olajbevételei a 2002-es 251 milliárd dollárról 2006-ra 786 milliárd dollárra növekedtek. Ez idő alatt a két régió államainak átlagos többlete a folyó fizetési mérlegben 5,4 százalékról 20 százalék fölé szökött fel. Azaz az olajexportőr országok továbbra is dúskálnak a pénzben, amit részben saját fejlesztésekre fordítanak, részben pedig külföldön fektetnek be.


Olajdollárok 1

Mindez azt jelenti, hogy az idén a gazdaságtörténelem egyik legnagyobb tőkebefektetési hulláma tetőzhet. Az 1970-es évek olajárrobbanásának bevételei jobbára bankbetétekben landoltak, az olajexportáló országok akkor még korántsem voltak annyira felkészültek a világ tőkepiacaiból, mint manapság. Persze továbbra is jellemző lesz, hogy az arab országokban új városok nőnek ki a sivatagból – vagy a tengerből -, de egyre több tőke áramlott-áramlik a világ pénzpiacaira is. Ennek eredményeképpen a világon a nettó külföldi befektetések értéke GDP-arányosan a 2000-re becsült 1,3 százalékról az elmúlt évben 3,2 százalékra emelkedett. Akárhonnan is nézzük, irtóztató mennyiségű tőke áramlott a pénzpiacokra, s ez hozzájárult a főbb devizák – főleg a dollár – hosszú távú kamatszintjének alacsonyan tartásához.

Részletes statisztika ugyan nem áll rendelkezésre arról, hogy az olajdollárok pontosan milyen eszközökbe áramlottak, ám a Morgan Stanley szerint biztosra vehető, hogy az utóbbi években egyre szélesedett ezek köre. Megszűnt már a bankbetétek ideje, s immár a biztos, de viszonylag alacsony hozammal kecsegtető államkötvények sem kizárólagos célpontok. A befektetői palettán megjelentek a vállalatok és a pénzügyi vállalkozások, valamint például feltörekvő országokban végrehajtott ingatlaninvesztíciók. A vállalati befektetésekre jó példa lehet a GE Plastics, amelyet a Saudi Basic Industries Corporation vett meg 11,6 milliárd dollárért, míg az olajdollárokból finanszírozott leglátványosabb bank-befektetést a Dubai International Financial Center hajtotta végre: 2 milliárd dollárért 2,2 százalékos részesedést vásárolt a Deutsche Bankban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik