Gazdaság

Globális lendület

Kifejezetten jók a világgazdaság idei kilátásai. Kína sem tétlenkedik: 2008-ban a legnagyobb exportőrré válhat.

Csaknem harminc év óta a legnagyobb ütemű, ráadásul fenntarthatónak vélt növekedését hozza össze a világgazdaság – erre az örvendetes megállapításra jutottak pénzügyminiszterek és bankárok Washingtonban, a legfejlettebb gazdaságú országok (G7) találkozóján. Hogy a kép még derűsebb legyen, abban is egyetértés mutatkozott: az Egyesült Államok kereskedelmi mérlege és lanyha ingatlanpiaca sem fenyegeti komolyan a globális gazdasági stabilitást.

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter azonban a nagy optimizmus mellett néhány kockázati tényezőt is megemlített a tanácskozást követően. Az üzemanyagárak például valószínűleg magas szinten maradnak, s ezen belül továbbra is nagy áringadozásokra kell számítani. E mellett a tőkepiacok még a megszokottnál is élesebben reagálhatnak a hírekre, azaz e területen is nőhet a volatilitás. A csúcstalálkozó amúgy némi amerikai sikert is hozott, annyiban legalábbis, hogy a résztvevők felszólították Kínát: tegye rugalmasabbá árfolyamrendszerét, s engedje felértékelődni a jüant a dollárral szemben. Az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegében ugyanis irdatlan deficit halmozódott fel, jórészt a Kínából importált termékek miatt. Részben ennek tudható be a dollár mélyrepülése is a fő devizákkal szemben. Félő azonban, hogy Washington – amely már évek óta próbál nyomást gyakorolni a kínai árfolyamra (és így Peking gazdaságpolitikájára) – nem ússza meg diplomáciai erőfeszítésekkel. Kína kivitele ugyanis egyre nő, s a távol-keleti óriás várhatóan nem veszélyezteti exportja jövedelmezőségét azzal, hogy hagyja a jüant megerősödni.

Washington amúgy éppen a közelmúltban panaszolta be Kínát a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), mondván: az ázsiai ország belső piacain teret ad az Amerikából származó szellemi termékek kalózkópiáival folytatott kereskedelemnek, egyúttal akadályokat gördít az elé, hogy e termékek eredeti verziói megjelenjenek az országban. A WTO legfrissebb statisztikái szerint a kínai kivitel tavaly 27 százalékkal emelkedett. Amennyiben marad e tempó, Kína az év végére behozhatja a tavaly második Egyesült Államokat a legnagyobb exportőrök rangsorában. Németország első helyét még nem fenyegeti veszély, ám ha marad a kínai fellendülés, 2008-ban már Kína lehet a világ legnagyobb exportőre. A kínai kivitel húzóerői az irodai berendezések és a telekom cikkek, ám az exporton belül egyre nő a ruházat valamint a nyersvas és az acéltermékek súlya.

Az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya 2006-ban immár az ötödik egymást követő évben emelkedett rekordszintre, tavaly 765,3 milliárd dollárt tett ki; Kínával szemben a deficit 232,5 milliárdra rúgott. Az ázsiai ország az ezredforduló óta megduplázta részesedését a világkereskedelemben, súlya ma már 8 százalékos.

A WTO jelentése szerint Európa tavaly 2000 óta a legjobb évét zárta a kivitelben, ám még így is elmaradt a világkereskedelem növekedési ütemétől. Az Egyesült Államok – kereskedelmi mérlege romlása ellenére – több mint tíz éve nem látott mértékben volt képes exportját növelni.

A nemzetközi szervezet becslései szerint a világgazdaság az idén 3 százalék körüli mértékben bővül, s ez valószínűleg fenntarthatóvá teszi a kereskedelem 6 százalékos növekedési ütemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik