Gazdaság

Londoni elemzők: reális a 2007-es magyar költségvetés

Reálisnak nevezik a jövő évi magyar költségvetést és a hiánycsökkentési programot vezető londoni befektetési és gazdaságelemző házak hétfőn kiadott előrejelzései. Egyes vélemények szerint ugyanakkor ha tovább apad a koalíció népszerűsége, Gyurcsány Ferenc riválissal találhatja magát szembe az MSZP vezetői posztjáért folyó kampányban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza hétfőn kiadott 2007-es világgazdasági előrejelzésében azt írta: a magyar költségvetési politika rövid távú hitelessége javult “a nagy vonalakban reális” jövő évi költségvetés tervezetének beterjesztésével.

Az EIU ugyanakkor a 2006-ra várt 3,9 százalékos reálnövekedés után még jövőre is 2,6 százalékos GDP-bővülést vár, arra számítva, hogy a költségvetési reform nem lesz olyan mélységű, ahogy a kormány jelezte, a szerkezeti reformok bevezetésének politikai nehézségei és adminisztratív késedelmei miatt.

A ház szerint valószínű, hogy jövőre mind nagyobb ellenállást vált ki az MSZP-n belül a költségvetési reformcsomag, és megvan annak a kockázata, hogy ha a kormány népszerűsége tovább esik, a miniszterelnök kihívóval találhatja magát szembe, jó eséllyel az MSZP jövő év eleji kongresszusán.

A Goldman Sachs befektetési csoport minap kiadott 2007-es Magyarország-elemzésében azt írta: nagyon csekély az esélye annak, hogy az MSZP 2007-ben megpróbálná eltávolítani Gyurcsányt a miniszterelnöki posztról, és “amennyire ma megítélhető”, 2008-ban is 50 százaléknál kisebb erre az esély.

Az EIU szerint emellett az MSZP politikusai is tudják, hogy ha nem szedik rendbe az állami pénzügyeket, az költségvetési válságot okozhat Magyarországon.


Derűlátó a JP Morgan

A JP Morgan befektetési csoport londoni irodájának szintén hétfőn kiadott 2007-es előrejelzése az EIU-nál még derűlátóbb a magyar költségvetési pályával kapcsolatban. A ház “jelentősnek” nevezi a 2007-re várható hiánycsökkentést, és szerinte az utóbbi évek “nagyarányú költségvetési elcsúszásai után” a jövő évre megadott deficitcél “nagy vonalakban reális”.

Az előrejelzés szerint a JP Morgan 2007-ben a GDP-érték 3 százalékának megfelelő mértékű, “a hivatalos célhoz közeli” csökkenést vár az ESA-szabvánnyal számolt államháztartási hiányban. A cég várakozása szerint Gyurcsány Ferenc jövőre a helyén marad, bár 2007 tavaszán, ahogy a takarékossági intézkedések elkezdik éreztetni hatásukat a háztartások vásárlóerején, kiújulhatnak a lemondását követelő felhívások. A ház 2006-ra 4,0, 2007-re 2,5, 2008-ra 3,0 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol.

A JP Morgan hétfői prognózisa szerint az MNB-nek valószínűleg az infláció 8,5 százalékra várt tetőzése ellenére sem kell tovább emelnie alapkamatát, sőt 2007 közepétől – ahogy az infláció ismét lassulásnak indul – 1,00 százalékpontnyi kamatcsökkentésre nyílik lehetőség.

A BNP Paribas befektetési csoport ugyancsak hétfőn Londonban kiadott 2007-es előrejelzésében azonban ezzel gyökeresen ellentétes monetáris pályát vázolt fel. A ház szerint a meredek inflációs gyorsulás miatt az MNB-nek folytatnia kell a szigorítást, és a jegybanki alapkamat 2007 áprilisában 8,75 százalékon fog tetőzni. A kamatcsökkentés onnantól a költségvetési program végrehajtásának ütemétől függ, de a ház 2007 végén is még 8,50 százalékos MNB-alapkamattal számol, áll a hétfői londoni előrejelzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik