Gazdaság

Sirályok földje

La Mouette, magyarul Sirály - ez a címe az óceánparti Trouville reklámújságjának. A sirályok valóban ott laknak. A normandiai kisvárosnak voltaképp majd’ minden háza, utcája alig pár percre a parttól.

Párizstól meg úgy kétszáz kilométerre a párezer lakosú Trouville. Nyaranta megsokszorozódik a lakók száma. A sirályoké nagyjából változatlan. Hangerejük is. Néhány nap után meg lehet szokni. A háztetőkön laknak. Megérkezés után, az első órákban, merő felüdülés hallani őket. A második éjszaka előkerül aztán a füldugó. Vagy az önszuggesztió, hogy hát ez mégiscsak szép, természetes hang, noha óránként ébreszt.

Azt mondják, Norman­diába az jöjjön, aki szereti a változékony, esősre hajló időt. Vagy a bölcsességet, miszerint: „Épp’ nincs kedvedre az időjárás? Várj keveset, mindjárt változik.” A helyet, s ami vele jár, a XIX. század második felében fedezték fel. Akkor, az úgynevezett második császárság korában lett felkapott üdülőhely. A korszak lenyomatát az épületek máig őrzik. Flaubert lelkendezett érte. Nevét most egy szálloda viseli. (Benne óceánra néző szoba 100-125 euró.)


Sirályok földje 1

Proust még gyerekként jött ide először. A nagy regény, Az eltűnt idő nyomában néhány helyszínét trouville-i elemekből rakta össze. S ahol ő megszállt, a Roches Noires volt utóbb, a hatvanas évektől a kilencvenesek közepéig állandó szálláshelye a regényíró és whisky-kedvelő Marguerite Duras-nak. Tiszteletére minden ősszel emlék-kollokviumot rendeznek. A hely nemcsak lóversenyhagyományait ápolja, hanem az irodalmiakat is.

Az illusztris előzményekkel együtt is kevésbé sznob Trouville, mint a Touques folyó túlpartján lévő ikerváros, Deauville. Nagyjából középosztályi a közönség. Szóba elegyedni egyszerűbb, az árak is mérsékeltebbek. Igaz, a deauville-i plázson, a Cyro’s-ban az „új konyha” sztárja, Éric Provost kínálja, 40 eurónál startolva, a kezdő menüt. Itt sokkal kevesebbért s hagyományosabban lehet rendelni sokfélét, természetesen tengeri „herkentyűket” özönnel. Laktató kagylóebéd után pedig föl lehet ballagni a domboldalra, hol a műemlék Montebello kastélyban néhány napig még láthatóak az épp harmincéves akvarellfestő hölgy, Désirée de Montebello munkái, aki – párizsi, londoni, római tanulmányai után – Normandiától Portugálián s Olaszországon át Afrikáig barangolt, hogy tengeri tájakat örökítsen meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik