Gazdaság

32 költségvetési intézményt szüntetnek meg

50 milliárd forintot hozhat a büdzsének a következő években, hogy a költségvetési intézmények számát 825-ről 493-ra csökkentenék. Tíz százalékukat megszüntetnék, a többit összevonnák, beolvasztanák – értesült az Index.

Az internetes újság birtokába került, még ki nem hirdetett kormányhatározat nem enged meg halogatást, 2008-ig újrarendezik a sorokat, ami a kormány várakozása szerint évente legalább 50 milliárd forint támogatásarányos költségmegtakarítást eredményezhet.

Bár a 823 intézményből kevesebb mint 500 marad, a tervek szerint csupán 32 szervezetet szüntetnek meg. Megszűnik például hat, eddig a földművelésügyi tárca fenntartásában működő mezőgazdasági szakterületű oktatási intézmény, három vidéki határőr igazgatóság, a MÁV Közegészségügyi Intézet. A legnagyobb arányú ritkítás a közhasznú és gazdasági társaságok, alapítványok és közalapítványok körében történik.

2007-ben bezárják a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítványt, az Épület- és Lakásgazdálkodási, -Fenntartási Innovációs K+F Alapítványt, a Magyar Távoktatási Alapítványt, az Energia Központ Kht.-t és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság Xterrum Immobilia Ingatlanhasznosító nevű kft-jét. Megerősítették az ÖTM felügyelete alá került Sportfólio Kht. végelszámolással történő megszüntetését. Ugyanez vár a Hazai Sportlapok Lapkiadó Kft.-re és a KPKI Konzervipari Kutató-Fejlesztő és Minőségvizsgáló Kht.-re, a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítványra valamint a MEH-hez tartozó In-Forrás XXI. Kht.-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik