Gazdaság

Irány a vízpart!

Érdemes lehet a nyári hónapokat inkább a vízparton töltenie a tőzsdéseknek; a profik nem várnak számottevő emelkedést.

Komolyabb fellendülés nem várható a részvénypiacon a következő időszakban a professzionális be-fektetők többsége szerint, dacára a fundamentálisan egyre attraktívabbá váló árfolyamszinteknek. A piac továbbra is változékony, hektikus mozgásokkal tarkított maradhat, a nyár az iránykeresés jegyében telhet, szignifikáns emelkedési potenciál nélkül.

Május elején még 25,5 ezer pont feletti új történelmi csúccsal ünnepelte a választások közelgő végkimenetelét a BUX, ezt követően azonban két hét alatt csaknem 20 százalékos, nagyon erőteljes és intenzív esés következett, összhangban az egyszerre világszerte (a fejlett és fejlődő piacok egészében) elbizonytalanodó hangulattal. A tőzsdéket globálisan figyelő stratégák a részvénypiacok megnyugvását a Fed kamatemelési sorozatának végét jelző lépésekhez kapcsolják, a probléma viszont az, hogy a tartósan magas energia- és nyersanyagárak valamelyest az amerikai jegybank toleranciaszintje fölé emelik a maginflációt. A folyamatok tükrében az inflációs nyomás irányába ható valamennyi amerikai makrogazdasági adat globális eladási hullámot generálhat, és akkor még nem ejtettünk szót az eurózónát, illetve Japánt irányító, szintén kamatemelésekre készülő központi bankokról.

A magyar piacot figyelemmel követő alapkezelői vélemények összegzése alapján a májusban látott hirtelen hanyatlásnak hosszabb távon lehet meg igazán a hozadéka. Egy évre előretekintve, a BUX 15 százalékot meghaladó erősödését ugyanis most már a megkérdezett szakértők negyede valószínűsíti, ami másfél éve nem tapasztalt optimizmus. Rövid távon azonban nem árt az óvatosság, a stratégák döntő többsége igazi irány nélküli kereskedésre számít augusztus végéig. Az emelkedést várók számára mégis jó hír lehet, hogy a következő időszakban 20 ezer pont alá eső indexszel mindössze egyetlen szakértő számol.

Az alapkezelők kedvencei körében az árfolyamok hanyatlásával párhuzamosan csupán az Egis megítélése javult látványosan, optimisták viszont még a szakértők a Mol és az OTP papírját illetően is. Minden jel arra mutat tehát, hogy a következő hónapokban, a nyári uborkaszezon beköszöntével, még be lehet olcsóbban vásárolni a vezető részvényekből. A kivárás elsősorban a hangulati alapú bizonytalanságok miatt indokolt, az elemzői célárfolyamok többsége nem változott érdemben a májusi gyorsjelentések után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik