Gazdaság

Nagyot vegyenek!

A BUX hirtelen visszaesése nyomán egyre inkább a komoly értékeket képviselő blue chipek vásárlása tűnik célravezetőnek.

Mint mindig, amikor 15 százalékot zuhan a piac, a jelenlegi visszaesés után is megjelentek olyan értékelések, hogy ismét belépésre csábítóak a vezető magyar papírok értékelési szintjei. Bár több szakember emlékeztet rá, hogy ez a korrekció más, mint a többi, s nem feltétlenül kell belevenni a gyengülésbe, a csábítás attól még erős marad.

Noha gyors fellendülésre nemigen számíthatunk, ha benne ragadtunk egy részvényportfólióban, célszerű átgondolni annak összetételét. Miközben egy alapos ralin átesett piacon a befektetők, spekulánsok a rejtett tartalékok után kutatnak, most eljött az értéket keresők ideje. Érdemes lehet például a spekulatív papírokat a kedvező értékelési szinteken forgó blue chipekre cserélni.

Habár a legismertebb értékeltség-mérőnek számító P/E-ráta (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) alapján nem láthatunk történelmileg alacsony szinteket, az aktuális árfolyamok több részvénynél viszonylag csekély kockázattal ígérnek vonzó megtérülést a hangsúlyozottan türelmes befektetők számára. Az OTP-nél a 7 ezer forintos szinttel együtt elesett a 10-es P/E-ráta is, amely az álmoskönyv szerint általában jó belépési pontot jelent. Mivel a bank eredménytermelő képessége viszonylag stabil és jól előre jelezhető, e papír vétele jár a legalacsonyabb kockázattal a blue chipek világában.

Bár a Magyar Telekom fundamentális jövőképe korántsem olyan szívderítő, mint az OTP Banké, s árazási szintje is kevésbé vonzó, a 10,7-es P/E-rátájú részvény szintén konzervatív értékelési szintek mellett forog. Ilyen árazásnál az elmúlt években érdemes volt venni a távközlési papírból.

A gyógyszeripar egy külön történet, hiszen mind a Richtert, mind az Egist az elmúlt egy évben alaposan átértékelték a tőzsdézők. Az árfolyam száguldásához nem csak a magas eredménydinamika, hanem a merészebbé váló befektetők is kellettek. A Mol P/E-je a piaci visszaeséssel párhuzamosan 9 alá süllyedt. Ez ugyan lényegesen alacsonyabb, mint a csúcs környékén kialakult 12-es szint, de ne felejtsük el, hogy 2001 és 2003 között a 6-10-es P/E-sáv jellemezte a papírt, s ebből csak a gázüzletág eladása és a száguldó olajárak rántották ki a társaságot.

Összességében lehet, hogy a fundamentumok rövid távon nem számítanak, de távolabb tekintve már érdemes a valós értékek mentén gondolkozni. Ebből a szempontból pedig a legjobb választásnak az OTP tűnhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik