Gazdaság

Fed: hova tovább?

Ha kitolódik a Fed kamatemelési ciklusa, ismét erőre kaphat a dollár az euróval szemben.

Kevés dolog tartja manapság annyira lázban a világ deviza- és tőkepiacait, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) várható viselkedése. A befektetők azt találgatják, vajon mikor ér véget a Fed kamatemelési ciklusa. A bank az elmúlt időszakban 16 alkalommal emelt negyed százalékpontot az irányadó kamaton, amely jelenleg 5,0 százalékon áll.

Közgazdászok várakozásai szerint az amerikai gazdaság az idén még tartja gyors növekedési ütemét – éves átlagban 3,6 százalék körüli mértékkel -, jövőre azonban enyhe lassulás következhet be. A befektetők nagyjából egységes helyzetértékelése szerint a jelenlegi kamatszint semlegesnek mondható, vagyis se nem fékezi, se nem hajtja a gazdasági növekedést. (Az alapkamat befolyásolja a hitelek árát; a viszonylag olcsó kölcsön növeli, a viszonylag drága ellenben visszafogja a növekedést.) Elvben tehát a Fed megállhatna ezen a szinten. A közeljövőre vonatkozó várakozások azonban egyáltalán nem zárják ki a további monetáris szigorítást. Az amerikai munkaerőpiac élénkülése és az olajárak emelkedésében rejlő kockázat inflációs veszélyt sejtet. A foglalkoztatottak számának bővülése a lakossági kereslet erősödésével jár együtt, s ez felfelé irányuló nyomást gyakorolhat a fogyasztói árakra. Az OECD közgazdászainak becslése szerint az olajáraknak a közelmúltban bekövetkezett emelkedése 0,5 százalékponttal nyomta följebb a Fed által is irányadónak tartott maginflációt, ám ezt a hatást egyelőre más faktorok kompenzálták – az utóbbiak kapcsán kérdés, így marad-e ez a jövőben.

„Továbbra is felkészültnek kell lennünk az infláció támadására. Az infláció túl magas ahhoz, hogy megnyugodjunk, a Fed június végéig dönt arról, hogy erre miként reagál a monetáris politika” – idézi a Reuters Richard Fischert, a Dallas Federal Reserve (a Fed 12 regionális részlegének egyike) elnökét. A Fed lehetséges reakciójára vonatkozó felfokozott várakozás oda vezet, hogy a befektetők a korábbinál is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az amerikai makrogazdasági adatoknak. A további emelés irányába mutat a legutóbbi kamatdöntés indoklása is, ebben a Fed „elképzelhetőnek” tartotta, hogy szükség lesz további „emelésekre”. Elemzők hangsúlyozzák, hogy itt a hangsúly a többes számon van.

Az amerikai jegybank kamatemelési ciklusának kitolódására vonatkozó várakozások a piacon a múlt héten a dollár erősödését idézték elő a főbb devizákkal (euró, jen) szemben. Továbbra is nagy kérdés azonban, hogy ezzel vége szakad-e a zöldhasú gyengélkedésének, vagy csak átmeneti pihenőről van szó. A dollár az elmúlt néhány hét során éves mélypontra süllyedt az euróval szemben, s nyolc havi mélységet ért el a jenhez képest. (Az elmúlt három hónapban 9, illetve 8 százalékkal gyengült az árfolyam a két említett deviza vonatkozásában.)

A zöldhasú megítélését akkoriban meglehetősen kedvezőtlenül érintette az iráni nukleáris konfliktus lehetséges kimenetele, valamint az ismét fellángoló aggodalom az amerikai kereskedelmi és költségvetési hiány finanszírozását illetően. E szempontok jelentősége mostanában enyhülni látszik, a befektetők számára ismét a dollár által kínált, s a várakozások szerint tovább emelkedő kamatelőny válik fontossá.

Piaci elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az Európai Központi Bank további kamatemelési szándékai erőteljes ellenállást válthatnak ki az eurózóna politikusaiból. Az eurónak a dollárral szembeni megerősödése már most is hasonló hangvételű nyilatkozatokat csalt ki a politikusoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik