Gazdaság

Csináljuk együtt!

Az IBM és a Microsoft már évek óta kínálnak úgynevezett kollaboratív szoftvereket, most viszont már az igazi IT-polihisztor, a Google is üzletet szimatol ebben. A múlt héten harangozták be a hónapok óta fejlesztett Google Calendar újabb verzióját. Ennek egyik legfontosabb újítása, hogyha például egy közös projekten dolgozók mindannyian ezt a webes alkalmazást használják naptárként, akkor a projektvezető olyan időpontra tud megbeszélést szervezni, hogy a munkatársak fontos programjait nem húzza keresztül.

Az IBM és a Microsoft megoldásai messzebbre mennek: ezek a telefon- és az e-mailkapcsolat mellett az azonnali üzenetküldési szolgáltatások (azaz a chatelés) lehetőségét is a munka szolgálatába állítják, egy „állandó online konferenciát” létrehozva. „A sokszereplős projekteknél akár fényévnyi előnyt szerezhetnek azok az újító szellemű vállalatok, amelyek sikerrel vezetnek be egy efféle rendszert” – véli Rehus Péter, az IBM Magyarország szoftverüzletágának vezetője. Az IBM a Sametime nevű szoftvert kínálja a Lotus Noteshoz kapcsolva, ez az idén vadonatúj funkciókat kap. A Microsoft a MSN Messenger helyett a 2005 végén Microsoft Office Live Meeting néven újította és bővítette hasonló termékét.

A vállalatok – a számítógépek világához hasonlóan – a hét minden napján, folyamatosan összekötnék sokat mozgó kollégáikat, hogy felgyorsítsák a lassú döntési folyamatokat. E rendszerek a tengerentúlon igen népszerűek: az IBM Sametime-nak például világszerte 20 millió felhasználója van, háromnegyedük az Egyesült Államokban. E megoldások elsősorban az informatikában otthonosan mozgó, e-mailt és sms-t magától értetődően használó kollégák munkáját könnyíthetik. Például a szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő legfrissebb fájljait nem kel e-mailen küldözgetni, azokból akár több kolléga által javított (több színnel korrektúrázott) legfrissebb változatot látja minden felhasználó.

A Linuxot forgalmazó cégek valame-lyikét akarja megszerezni az Oracle. Larry Ellison, a vállalat vezérigazgatója egy interjúban arról is említést tett, hogy a felvásárlás célpontja akár a Novell is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik