Gazdaság

Türelemjáték

Mivel a kötvénypiac a legrosszabb forgatókönyvet árazza euróügyben, rövidesen esély nyílhat a fellendülésre.

Noha biztos befutó még nincs az országgyűlési választások első fordulója után, a kötvénypiac is arra számít, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció folytathatja a kormányzást. A piacokon kivárás, enyhe optimizmus érződik; a forint megnyugodott, nem gyengül tovább, a hozamok is enyhén csökkentek.

A választás utáni hiánycsökkentés kívánalma mellett nem szabad elfeledkezni a magyar gazdaságtól független, adottságként jelentkező külföldi keretfeltételekről sem. Ezek komoly befolyásoló tényezők a magyar piaci árfolyamok alakulása szempontjából. Jelenleg kis negatív változás tapasztalható a környezetben, de a pénzcsapok még bőven nyitva vannak. Az elemzők és a befektetők jelenleg további kamatemelésre számítanak az Egyesült Államokban, Európában, de Japánban is véget érhet a 0 százalékos kamatpolitika. A hatások azonban egyelőre nem drasztikusak a fejlődő piacokra nézve, inkább kis hullámszerű gyengülések, majd visszaerősödések tapasztalhatók a kötvény- és devizapiacokon. Hazánk szempontjából a rossz egyensúlyi pozíció ezt a visszaerősödést gátolja.

Március elején a Portfolio.hu 20 piaci elemzőt kérdezett a választások gazdasági hatásairól. A szakértők inkább MSZP vezetésű kormánytól várják azt, hogy gátat vet a költségvetési hiány duzzadásának. Ugyanakkor azt is megemlítették, hogy a hiányszámok tarthatóságát illetően tovább kísért a múlt – az utóbbi négy évben rendre elvétették a hiánycélt. Bár felmérés szerint a Fidesz hajszálnyi „előnnyel” rendelkezik az erősebb forintárfolyam tekintetében az MSZP-hez képest, a tényleges vélemény mégis az, hogy önmagában a győztes politikai erő kiléte – még konkrét program nélkül – nem okoz különbséget az árfolyam-várakozásokat illetően.

A kötvénypiaci befektetők a második fordulót követő naptól a konvergencia-program frissített változatából kiszivárgó részletekre várnak majd, hogy a 2007-es költségvetés kereteire, illetve az euró-bevezetés szándékolt dátumára következtethessenek. Jelenleg 2016 körüli időpontot áraz a piac, emiatt azt mondhatjuk, hogy itt csak pozitív meglepetés képzelhető el. Ez azt is jelenti, hogy az úgynevezett konvergencia-sztori nagyrészt kiárazódott a magyar papírokból, tehát egy értelmes program láttán beinduló hozamcsökkenés révén jó profitot lehet majd elérni a most 7 százalék körül kínált hosszú papírokon. Ez a kötvényalapokba fektetőknek is jó hír lehet. Ennek viszont alapvető feltétele, hogy addig ne legyen krízis a piacon, a befektetők türelme ne fogyjon el, a forintárfolyam innen ne gyengüljön érdemben. Az utóbbi esetben ugyanis a jegybank a rövid kamatokat az év végéig akár 100 bázisponttal is emelheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik