Gazdaság

Német tőzsdesztárok

Még a 2000-es rekordéven is túltesz a frankfurti tőzsdeindex, a DAX legjobb cégeinek tavalyi teljesítménye.












Német tőzsdesztárok 1



Német tőzsdesztárok 2

Német tőzsdesztárok 3
Német tőzsdesztárok 4

Dacára a gyenge belső piaci konjunktúrának és az emelkedő energiaáraknak, a német cégeknek tavaly sikerült növelniük profitabilitásukat: az átlagos nyereségráta a tőzsdén jegyzett társaságoknál 5,5-ről 6,0 százalékra emelkedett. A csúcstartó SAP informatikai óriás pedig egyenesen 18 százalékos hozamot produkált – erre még a 2000-es csodaévben sem volt példa, az akkori nyertes Infineon is csak 16 százalékot mutathatott fel. Öt év alatt négy és félszeresére növelte mérleg szerinti eredményét az autóipari beszállító Continental; a feszes stratégiának köszönhető rekordot csak szépíti, hogy a cég 2001-ben még 260 millió euró veszteséget termelt.

Költségcsökkentés, átszervezés, leépítés, a kevésbé sikeres üzletágak eladása, ezzel párhuzamosan felvásárlások – a frankfurti tőzsde éllovasainak stratégiája általában ezen elemek kombinációja. Az elemzők az idén a Volkswagen és DaimlerChrysler autókonszernektől várják a „nagy dobást” – mindkét cég masszív átalakítási programon esik át éppen.

Vannak kivételek is persze: a nyereségeső csak lassan csepereg a Siemensnél – öt évvel ezelőtti, majd’ 10 százalékos hozama a harmadára zsugorodott össze. Az elektronikai konszern is átszervezéssel kísérletezik, hogy a trendet megfordítsa: 2005 óta 4 milliárd euró értékben vásárolt fel vállalatokat, miközben megvált a mobilüzletágtól. Koleszterincsökkentő készítményének kínos visszahívása után a Bayer gyógyszeripari cégnek sikerült tavaly talpra állnia: bár mérleg szerinti eredménye még mindig elmarad az ezredfordulóétól, 2004-hez képest 165 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik