Gazdaság

Salamon Károly

A hazánkba látogató orosz államfőnek is tudott volna megfelelő életbiztosítási konstrukciót ajánlani az Allianz Hungária új elnök-vezérigazgatója, aki nem tervez komoly változásokat a cégnél.


Salamon Károly 1

Salamon Károly

– Március elejétől áll az Allianz magyarországi biztosítójának élén, ám a cég német központjából szervezetegyszerűsítési hírek szállingóznak. Nem tart attól, hogy hamarosan az áll a névjegyén: az Allianz budapesti központi fiókjának vezetője?

– Ne haragudjon, de ez egy tipikus álhír. Ilyen fenyegetettség nem létezik, tehát nem is tartok tőle. Épp ellenkezőleg: saját bankot alapítunk.

– Érdekes, pedig több mérvadó lapban olvastam erről az átalakítási szándékról. Ugyanebben az optimista felfogásban elárulja, hogy a biztosító életében zárt legjobb év, a 2005-ös után az Ön olvasatában merre van a fölfelé?

– Én realista vagyok, és az a dolgom, hogy tíz év munkáját törés nélkül vigyem tovább. A döntések meghozatalában vezérigazgató-helyettesként eddig is benne voltam. Változtatásokra annyiban készülök, amennyiben a piac is változik.

– Azért ne mondja, hogy nincs tennivaló; vannak például elemzők, akik kudarcként értékelik, hogy a hazai Allianz tíz év alatt sem tudott az életbiztosítási piac meghatározó szereplőjévé válni. Ezt a csorbát sem készül kiköszörülni?

51 éves, nős, egy gyermek apja Végzettsége: matematikus (ELTE), villamosmérnök (Kandó Kálmán Műszaki Főiskola), MBA University
of Pittsburgh)

Kedvencek
Könyv:

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Film: Zefirelli: Rómeó és Júlia
Zene: Ravel: Bolero
Hobbi: lovaglás, tenisz, bridzs, olvasás

– Ettől a „csorbától” a többség már ma is boldog lenne. Tény, hogy a kilencvenes évek második felében, amikor későn jövőként elindultunk az életbiztosításokban, azt hittük, az előző évek boomja sosem ér véget. A fejlődés dinamikája azonban évekre megtorpant. Ennek ellenére mostanra 10 százalék körüli piaci részesedéssel bírunk a hosszú távú ügyfélkapcsolatokra építő életbiztosításokban, ráadásul nyereségessé vált ez az üzletágunk. Azt hiszem, nem álmodok túl nagyot, ha öt éven belül 15 százalékos piaci részesedést remélek. Hosszú távon pedig azt tervezem, olyannyira megerősödünk a pénzügyi szolgáltatások terén, hogy az emberek hamarosan nemcsak biztosítóként, hanem teljes körű pénzügyi szolgáltatóként gondolnak ránk.

– A taxisok kontra brit állampolgárok késhegyig fajuló vitája ráirányítja a figyelmet az életbiztosítások fontosságára?

– Nem igazán. Az életbiztosítások iránti igény növekedésének az életszínvonal fejlődéséhez, az emberek megtakarításra fordítható jövedelmének emelkedéséhez van elsődleges kapcsolata. Az életbiztosításoknál nem a pillanatnyi „lódulások” az érdekesek, sokkal inkább a kicsit tartósabb tőzsdei felfutás, netán egy kamatvágás változtathat a trendeken.

– Maradjunk az életbiztosítási piacnál: a napokban Vlagyimir Putyin magyarországi látogatását hihetetlen biztonsági intézkedések kísérték, pedig az al-Kaida akkor még nem is szólított fel általános háborúra a Nyugattal szemben. Ha most jönne a francia köztársasági elnök, a dán miniszterelnök vagy akár az amerikai elnök, vállalná-e az életbiztosításukat?

– Állnék elébe. Annál is inkább, mert bizonyos vagyok benne, hogy az érkező delegáció és a fogadó oldal is megtesz mindent a biztonságért. Más kérdés, hogy ilyen ajánlatokat nem igen kapnak a biztosítók. De ha tudja, intézze el, jó referencia lenne néhány állam- és kormányfő.

– Á, az nem fog menni, miként az euró-bevezetés 2010-es dátuma sem lesz tartható az elemzők szerint. Ön mit gondol?

– Nem az euró bevezetését érzem a legfontosabb problémának, a versenyképesség fokozását tartom elsődlegesnek. Ha ez megvan, akkor célszerűbb lesz euróval fizetni, mint forinttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik