Gazdaság

Bio Bianca

Feltűnően üde borba botlottam mézkutató légi útjaim során: egy friss, csinos Biancába. Bianca egy kevéssé ismert hungarikum, amelyben (akiben) mintha több szépség rejlene, mint amennyit eddig kibontottak belőle.












Bio Bianca 1



Bio Bianca 2
Bio Bianca 3

Bianca Egerben született 1963-ban, jeles magyar önológusok bábáskodásával, és eleinte a poétikus csengésű Eger 40 névre hallgatott, szerencsére ezt kinőtte. Bora általában gazdag alkoholban és extraktban, élénk savtartalmú, a Csepregi-Zilai-féle szőlészeti nagyokos szerint „a feldolgozás módjától függően változó minőségű, olykor sajátos ízű, nemegyszer meglepően finom” bort ad. Ráadásul bő termő, nem rothad, hidegtűrő és rezisztens, azaz a szőlőnyavalyák (lisztharmat, peronoszpóra) elkerülik, szóval egy zseni.

Biancának ennek a szőlőnyavalyákkal szembeni rezisztenciája okán van még egy szexepilje. A művelt Napnyugaton komolyabb piaci igény van az organikus, minél kevesebb kémiai beavatkozással készülő bioborokra, ahogy általában nagy a mérgektől mentes biocuccok piaca. A Hilltop 2004-es Biancája ilyen, ellenőrzött ökológiai gazdálkodással készült biobor: műtrágya kizárva, permetezőszerek minimalizálva, a tetűk elleni harcot vérszomjas, kiéheztetett, keletnémet pitbullokból átültetett génekkel manipulált katicabogarak látják el.

Bianca világos aranysárga, gyümölcsös illatú borocska fanyar savakra támaszkodó ízekkel. Friss, üde karakter, kiegyensúlyozott struktúra. Sem magas alkoholja, sem igen élénk savai felé nem billen el, kellemes kerekség és tapintás, egyszerű, nem komplex karakter jellemzik. Igen jól sikerült, egyenes vonalú bor, egy kis nyarat varázsolhatunk vele magunk köré ezekben a randa, kőkemény, hideg napokban.

Bianca 2004, Hilltop • Alkohol 13% •Sav 6,5 g/l • Extrakt 22 g/l • Remek beszélgetőbor és fehér húsú halak, szárnyasok, saláták, spárga ideális partnere lehet • 1000 forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik