Gazdaság

Varga: nem volt túlkonszolidálás a Postabanknál

Mivel a jelentés titkos, a Pénzügyminisztériumban (PM) nem tudják, hogy eredeti-e a Postabank konszolidációjáról 2000-ben állítólag a KEHI által készített jelentés. A Postabank konszolidációja szabályosan történt - jelentette ki Varga Mihály Fidesz-alelnök.

Pichler Ferenc, a PM kabinetfőnöke úgy nyilatkozott, hogy az előző kormány idején, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (KEHI) készült jelentés titkos, így a tárcánál nem tudják, hogy az azonos-e az interneten megjelent 55 oldalas dokumentummal. Megjegyezte, hogy a KEHI a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá tartozik, a KEHI titkárságán az MTI megkeresésére későbbre ígértek információt.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy vélte: a választási kampány lehet oka, hogy „ezt a régi történetet most felmelegítették”. A Postabank konszolidációja szabályosan történt, nem volt túlkonszolidálás – jelentette ki az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere. Hozzátette: a bank vezetői is nyilatkoztak erről, de a 2002-ben hivatalba lépett kormány sem tett olyan intézkedést, amely ezt kétségbe vonta volna.

A Postabank konszolidációjának költségei meghaladták a 150 milliárd forintot. A stop.hu-n megjelent dokumentum szerint az állami költségvetésnek mintegy 30 milliárd forintos kára keletkezett a Postabank konszolidációjából. Az állam ekkora támogatást adott a Postabanknak a konszolidációra, a PB Workout Kft.-nak eladott eszközök, társaságok, üzletrészek után. A jelentés szerint a többletkiadásért a felelősség a bank menedzsmentjét terheli. A Workout Kft. – amelynek a Postabank több cégét átadták – az interneten megjelent dokumentum szerint több jogszabályt megsértett, illetve a bank és a kft. közötti több ügylet esetén felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik