Gazdaság

Szívspecialisták

High-tech orvosi műszergyártó és fejlesztő céggé fejlődött az a vállalkozás, amelyet másfél évtizede tíz egykori medicoros dolgozó hozott létre.

Dévai Endre, az Innomed Medical Rt. vezérigazgatója és fő tulajdonosa zuglói irodaházukba a földszinti recepció falára életmentő készüléket, defibrillátort helyeztetett. „Nem bemutatódarab, hanem működő készülék” – mondja Deme Gábor elnök, a vállalkozás másik meghatározó tulajdonosa. „Fontosnak tartjuk, hogy szükség esetén dolgozóink, a vendégek és a továbbképzésre érkező külföldi szervizszakemberek azonnali segítségben részesülhessenek” – fűzi hozzá. A szomszédos épületben uszoda, szauna és konditerem található, amelyek fontos szerepet játszanak a munkatársak megtartásában.”A hazánkban fejlesztő egyik multinacionális cég egészségügyi üzletága rendszeresen csábítja fejlesztőmérnökeinket” – panaszolja Dévai Endre, de hangjába büszkeség vegyül.


Szívspecialisták 1

A villamosmérnökként végzett Dévai friss diplomásként az akkor fénykorát élő nagy állami vállalatnál, a Medicornál helyezkedett el. Amikor az több cégre szakadt, a fejlesztési részvénytársasághoz került, ahol EKG-készülékek fejlesztésével foglalkozó tíz mérnöktársával már a nyolcvanas évek végén évi 30 millió forint nyereséget termeltek. Az összeg bekerült a vállalati közös kalapba. „Miénk volt a legjobban húzó fejlesztőcsapat, és bosszantó volt, hogy mások vitték el a pénzt” – emlékszik. Fordulatot hozhatott volna az a vegyes vállalat, amelyet a Medicorral és egy német befektetővel közösen hoztak volna létre. Amikor azonban az utolsó aláírás is rákerült a papírokra, kiderült, hogy a Medicor ellenőrizni, és nem segíteni szeretné a társaságot. Dévai még azon a héten kilépett a cégtől, az osztályon dolgozó társai a következő hétfőn követték. Csatlakozott hozzájuk Deme Gábor külkereskedő, aki korábban a Medicor német vállalatának vezetőjeként elsősorban röntgenkészülékeket adott el, majd az export-import részleget vezette.

Dévai Endre


52 éves, villamosmérnök. A Medicornál dolgozott 1972 és 1989 között. Akkor Deme Gáborral és fejlesztőmérnök társaival megalapította az Innomed Medical Kft.-t, amelynek ügyvezetője volt. Az 1998-ban létrejött Innomed Medical Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Rt. vezérigazgatója, legna-gyobb tulajdonosa. A Magyar Nemzeti Szív-alapítvány alelnöke, a Magyar Medikai Gyártók Szakmai Szövetségének elnöke.
Felesége háztartásbeli, eredeti végzettsége óvónő. 32 esztendős közgazdász leánya és 30 éves humánerő-forrás menedzser fia a cégnél dolgozik.
Szabad idejében főként alszik, ha pedig nem fáradt, motorozik. Mivel a gyermekei már kirepültek, unokái pedig nincsenek, kutyáira is jut némi idő.

Deme Gábor
59 éves, villamos-mérnök. 1970-től a Villamos Berendezések és Készülékek Művek-nél volt tervezőmérnök. 1973-ban került a Medicorba üzletkötő-nek. Időközben mérnök-közgazdász diplomát szerzett. 1980 és 1985 között a cég német leányvállalatá-nak ügyvezetője volt.
1989-től az Innomed Medical Kft. kereske-delmi igazgatója, 1998 óta az Innomed Medical Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Rt. elnöke, a cég második legnagyobb, Dévai Endrével együtt több-ségi szavazattal bíró tulajdonosa. A Magyar Innovációs Társaság elnökségi tagja.
Felesége orvos. Két lánya közül a 30 esztendős kórházi orvos, a 26 éves közgazdász-kontroller.
Szabad idejében nyáron vitorlázik, télen síel. Ha az idő engedi, ő is motorozik.

HARAGSZOM RÁD. Megtakarított pénzükből összedobtak 2,4 millió forintot, és megalakították az Innomed Medical Kereskedelmi és Mérnöki Szolgáltató Kft.-t. Kezdetben Dévai lakásában folytatták a fejlesztőmunkát, és két év múlva készen lettek új, korszerű EKG-készülékükkel. Addig is a Medicortól kaptak megrendeléseket fejlesztési feladatokra, mert a „haragszom rád” ellenére pótolhatatlan volt a társaság.

Időközben a Medicor bajba került esztergomi EKG-gyárából is eltávozott néhány jó szakember, akik Dévaiékkal közösen kft.-t alapítottak a gyártás megvalósítására. Hamarosan házat béreltek, ahol elkezdték kis sorozatban gyártani az EKG-készülékeket. Egyre több lett a hazai és a külföldi megrendelésük, bővült a csapat is, így megvették a Labor Műszeripari Művek háromszintes, öltözőként szolgáló épületét, amelyet átalakítottak üzemmé, aztán övék lett a cég 2500 négyzetméteres központi gyárépülete is.

A termékpalettát már a kilencvenes évek elején röntgengépekkel bővítették, saját fejlesztésű nagyfrekvenciás röntgengenerátoruk 1999-ben Innovációs Nagydíjban részesült. A vállalat már 1990-ben részt vett a világ legelismertebb orvostechnikai kiállításán, a düsseldorfi MEDICA-n, amelynek mostanra a legnagyobb magyarországi résztvevője lett. A többi szakvásáron is rendszeresen megfordulnak – kiállítóként, vagy a legújabb trendek iránt érdeklődő látogatóként. Ezek eredményeként a kilencvenes évek közepén már az eladások fele exportból származott.

Már korábban, 1992-ben amerikai tulajdonosától megvették Európa legnagyobb, dániai defibrillátor-gyárát. A termelőeszközöket Esztergomba szállították, a készüléket továbbfejlesztették. Időközben a gyártásra szakosodott kft. – a fejlesztéssel foglalkozó központi céghez hasonlóan – részvénytársasággá alakult, majd a két vállalat 1998-ban összeolvadt. Azóta az Innomed Medical Rt. fogja össze a vállalkozást.

Közel tíz éve megkapták az ISO 9001-es minősítést, akkor a megújulás jegyében átalakították a vállalati szervezetet. Ma az operatív vezetés Dévai Endre kezében összpontosul, Deme Gábor – az igazgatóság elnökeként – elsősorban a stratégiáért felel. Vitáikat olykor kiabálások is tarkítják. „A fejlődés, ha csak rajtam állna, lassúbb lett volna. Ő kreatív és impulzív ember, ezért utálja, ha fékezik. Én azért visszatartom attól, hogy gödörbe essen, mert ráveszem, hogy előtte még ötször körbenézzen” – jellemzi kapcsolatukat Deme Gábor.

A cég belföldi árbevételének nagy része sokáig a magánorvosokká vált körzeti orvosoktól származott, akiknek a kezdeti felszereléshez EKG-ra is szükségük volt. Ma már főként intézményi megrendelőik vannak. Az egészségügyi intézmények nem tudnak sokat költeni új, nagy értékű készülékek vásárlására. Ezért Dévaiék a közelmúltban megalakították a Medrent Kft.-t, amely bankhitel segítségével, de saját fedezettel orvosi készülékek bérbeadásával foglalkozik.

„Hivatalos útra mentem kormánydelegációval Indiába. Dévai Endre is ott volt az üzletemberek között” – emlékszik vissza Mészáros Tamás, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatóságának elnöke. A hosszú utazás alatt Dévai megragadta az alkalmat, hogy szóbeli ajánlatot tegyen Mészárosnak, a Malévet tulajdonló állam egyik képviselőjének. „Kedvező volt, mert minimális részt kellett a légitársaságnak fizetnie. Emberileg is támogatásra érdemesnek találtam, mert ha csak egyetlen utas életét lehet a levegőben a készülék segítségével megmenteni, már megérte. Hazatérésünk után írtam a Malév akkori vezérigazgatójának, és felhívtam a figyelmét a kezdeményezésre” – idézi fel Mészáros Tamás, milyen előzmények után került a Malév összes gépének fedélzetére automata külső defibrillátor. Szponzorok segítségével hamarosan az ország összes rendőrautóját ellátják életmentő berendezéssel. „Meg tudunk hatódni magunktól, könnyezünk is” – mondja ironikusan Dévai, és hozzáfűzi, azért üzleti hasznot remél a kezdeményezéstől.

A cégnek már szűkös a hazai piac. Ezenkívül a magyarországi vásárlások szezonális ingadozása életveszélyes, ezért több lábon, több piacon kell aktívnak lenni. Az export arányát mára 70 százalékra bővítették.


Szívspecialisták 2

SPÓROLÓS VEZETŐ. Az egészségével keveset törődő, munkamániás vezérigazgató havonta általában két-három napig külföldön tárgyal. A takarékos vállalkozó szerint a cég azért izmosodott, mert a nyereséget állandóan visszaforgatták. „A kisebb-nagyobb tulajdonosok megelégelték, hogy osztalék fizetésekor a vezetés minden évben meghúzza a nadrágszíjat. El kell fogadnom, hogy most már pénzt szeretnének látni. A cég forrásaihoz nem célszerű nyúlni, erről sikerült meggyőznöm őket. Másrészt tőkeigényes tevékenységbe kezdünk, komplett röntgenberendezéseket fogunk gyártani” – beszél arról Dévai Endre, miért vált a cég mostanra nyitottá tőkebefektető befogadására.

Azon is munkálkodik, hogy megtalálja megfelelő utódját. „Egy ekkora méretű vállalkozásban már csak a részvényeket lehet örökölni. A pozíciót nem ajánlatos, mert az feszültséget okozna. Ezért nem szeretném a cégnél dolgozó gyermekeim egyikét sem a vezérigazgatói székbe ültetni” – mondja. Az Innomed Rt. a tervek alapján a következő két évben jócskán felfuttatja forgalmát. Árbevétele eszerint több mint 10 milliárd forintra bővülne, az összeg 80 százaléka külföldről folyna be. Komplett röntgenállomásokat akarunk külföldre szállítani és felszerelni” – tervezgeti a jövőt a tulajdonos-vezérigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik