Gazdaság

Szupergumi bolhából

Ha az ember saját testméretéhez képest akkorát tudna ugrani, mint egy bolha, helyből egy felhőkarcoló tetejére pattanhatna. Az ízeltlábú esetében e bámulatos teljesítményt az izomzatukban található rezilin nevű fehérje segíti. Ausztrál kutatóknak most sikerült a rezilin mesterséges előállítása – ebből a kaucsukgumit helyettesíthető rugalmas anyagot próbálnak előállítani.


Szupergumi bolhából 1

Bolhaizomzat.Rezilinnel hajtva.

A bolhák ugrását segítő rezilin az eddig ismert leghatékonyabb elasztikus anyag, amely egyéb rovarokban is megtalálható – például a szárnyak mozgását segítő izmokban. E különleges fehérje térszerkezete lehetővé teszi, hogy még drasztikus alakítás után is visszanyerje eredeti alakját, így passzívan is munkavégzésre képes. Ezért is dolgoznak mesterséges előállításán az ausztrál Commonwelth Scientific Industrial and Research Organisation kutatói, akik nemrég a genetika egyik kedvelt modellállatának tekinthető gyümölcslégy (Drosophila) rezilin-génjét baktériumokba ültetve több gramm pro-rezilint szintetizáltak. Ezt az előanyagot katalizátor segítségével kémiai kötések kialakítására késztették, és így gumiszerű anyagot nyertek, amely már rendelkezett a páratlan ruganyossággal. A mű-rezilin háromnegyede víz, ezért kiszáradva nem működik – nedves közegben azonban újból visszanyeri rugalmasságát.

A szintetikus rezilin különösen orvosi implantátumként jöhet szóba, bár elképzelhető, hogy kilökődik, mivel rovarfehérje. A szervezet immunrendszere által nehezen hozzáférhető területein azonban biztosan működne, így porckorong-pótlásként, a szív- és érrendszer billentyűinek helyettesítésére használható. És a sportcipők gyártása során is minden bizonnyal jól jönne a rendkívüli flexibilitás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik