Gazdaság

Csökkent a Budapest Bank profitja

Bár a bank által folyósított hitelek száma jelentősen megnőtt, a Budapest Bank első féléves mérleg szerinti eredménye 1,8 milliárd forinttal elmaradt a tavalyi első félév eredményétől.

A Budapest Bank Rt. az első félévben 3,99 milliárd forintos mérleg szerinti nyereséget ért el. Ez 31 százalékkal, azaz 1,8 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi első félévi nyereségénél. A hitelintézet közölte: a csökkenő profit oka a bankadó és a beruházási költségek növekedése.

A gyorsjelentés szerint a bank mérlegfőösszege az előző évi adatokhoz képest 8 százalékkal bővült, és június végén 471,5 milliárd forintot tett ki. Ezen belül az ügyfélkihelyezések állománya 26 százalékkal, 358,5 milliárd forintra, illetve a teljes betétállomány 8 százalékkal, 380,1 milliárd forintra bővült.

A bank bevételeinek gyarapodásában elsősorban a lakossági hitelezésé volt a főszerep, az első félév végére a lakossági üzletág teljes hitelállománya meghaladta a 164,1 milliárd forintot, ami 34 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában mért adatoknál. Ezen belül a jelentősen, mintegy 43 százalékkal, 71,9 milliárd forintra bővült az autófinanszírozás.

A jelzáloghitelek állománya is növekedett, főként az adósságrendező hitelnek köszönhetően emelkedett 39 százalékkal és a félév végére elérte a 36,5 milliárd forintot. Ezzel szemben, az áruvásárlási kölcsönök állománya az előző évhez képest változatlan maradt. A hitelkártyákkal kihelyezett kölcsönök állománya elérte a 6,9 milliárd forintot, és ezzel csaknem megnégyszereződött az állomány.

Népszerűek az alapokp

A megtakarítások területén is történtek változások. Bár korábban a folyószámlákon lekötött állományok mértéke növekedett, ez a megtakarítási forma csak 4 százalékkal emelkedett és így érte el a 121,2 milliárd forintot. Ugyanakkor az alapokban kezelt megtakarítások összege egy év alatt 45 százalékkal növekedett, és ezzel elérte a 270 milliárd forintot.

A vállalati üzletág kihelyezett hitelállománya az első félév végére a bázisidőszakhoz viszonyítva 18 százalékot emelkedett, és ezzel 194 milliárd forintra bővült. Ezen belül a kis- és középvállalkozások számára folyósított hitelállomány 119,2 milliárd forintot jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik