Gazdaság

Nem fogják támadni a forintot

Forintgyengülésre lehet számítani, de valutaválságtól és spekulációtól nem kell tartani. Magyar elemzők szerint eltúlzott Adam S. Posen, a washingtoni nemzetközi gazdasági intézet professzorának azon feltevése, hogy forintválságot okozhat az uniós kudarc.


Nincs ok a spekulációs támadásra

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint egyelőre nem látszik semmilyen ok arra, hogy bármilyen spekulációs támadás induljon a forint ellen – írja az MTI.  Vannak ugyan kockázatok a nemzetközi pénzügyi folyamatokat tekintve részben az EU következő költségvetési időszakának bizonytalansága miatt, de ettől nem nőtt a külföldiek szemében Magyarország kockázata. Sőt az EU körüli bizonytalanságok inkább megnövelték a külföldiek befektetési kedvét a feltörekvő piacok, így a közép – kelet – európai országok valamint Törökország iránt – hangsúlyozta az MNB elnöke.


Az amerikai közgazdász a Kurier című bécsi napilapban megjelent interjújában úgy vélekedett, hogy az EU súlyos politikai válsága nyomást gyakorolhat az új uniós tagországok fizetőeszközeire és a kelet-európai valuták spekulációk célpontjai lehetnek. A professzor Magyarországot tartotta a legvalószínűbb célpontnak, mert gazdasága a leginstabilabb, valutája a leginkább túlértékelt és bankrendszere a legkevésbé integrált. Továbbá arra is utalt, hogy problémák adódhatnak abból, hogy a különféle befektetők kivonják pénzüket a gazdaságból.


A FigyelőNet által megkérdezett magyarországi szakértők szerint az amerikai elemző feltevései eltúlzottak. Németh Dávid, az ING elemzője nem tartja valószínűnek, hogy a forint nagy veszélyben lenne. Kisebb kilengések lehetnek, de a forint ebben az évben stabil maradhat. Drasztikus változás nem valószínű, hiszen a befektetők adott kockázat mellett jó hozamokat realizálhattak – mondta Németh. Posen véleményének alapja valószínűleg az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg hiányának riasztó adata lehetett, ugyanis e két szám alapján, első ránézésre valóban úgy tűnik, hogy baj történhet – véli Németh. A deficit azonban az ING elemzője szerint még finanszírozható, mert jelenleg viszonylag sok a külföldi tőke és a lakossági devizahitel Magyarországon.


Török Zoltán, a Reiffeisen Bank elemzője sem ért egyet Posennel. Az általa vázolt forgatókönyvet akkor tartaná valószínűnek, ha a befektetők úgy tekintenének a régióra, hogy hiba volt az unió bővítése, amiről viszont nincs szó. A befektetők számára is inkább Európa jövőjén van a hangsúly, ezért a magyar forint szempontjából inkább a kamatvágásnak van nagyobb jelentősége, az uniós politikai válsággal szemben. A Reiffeisen Bank elemzője szerint a közép-európai valuták értékeltségi szintjének nem érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani, mert több szempont alapján lehet azokat

A spekuláció a pénzügyi világ velejárója

 
Veres János pénzügyminiszter egy tőzsdekonferencia szünetében újságíróknak elmondta: a spekulációtól nem kell félni, az a pénzügyi világ velejárója, de ha bekövetkezik, akkor tenni kell ellene.

elemezni. Egyes mutatók szerint a magyar forint például enyhén alulértékelt – jegyezte meg Török. Ugyanakkor a Reiffeisen szakértője sem tartja valószínűnek, hogy olyan drámai tőkekivonástól kellene tartani, ami hirtelen forintgyengülést eredményezne, és szerinte sem kell nagy spekulációktól tartani.

Pintér András, az IEB szakértője szélsőséges véleménynek tartja Posen nyilatkozatát. Jelentősebb forintgyengülés elképzelhető, hiszen erről mostanában már többször volt szó, de ez igazából attól függ, hogy a Magyar Nemzeti Bank mennyire tudja kordában tartani a dolgokat. Jelentősebb forintgyengülést azonban inkább az válthatna ki, ha a rövidtávon lekötött likviditási tőke egyszerre és gyorsan távozna az országból, erre azonban kicsi az esély – mondta Pintér. Spekulációs támadásnak pedig az IEB elemzője szerint nincs nagy valószínűsége: az elmúlt két évben egy párszor akadtak ilyen próbálkozások, de nem jártak sikerrel, emiatt elképzelhető, hogy az ilyesfajta vállalkozói kedv alábbhagyott – jegyezte meg Pintér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik