Gazdaság

Eltérő londoni vélemények a magyar infláció alakulásáról

Eltérően értékelték londoni feltörekvő piaci elemzők, hogy a kedden kiadott 3,6 százalékos májusi tizenkét havi inflációs adat mekkora nyomást jelez a magyar gazdaságban. Abban egyetértettek, hogy továbbra is van valamelyes kamatcsökkentési lehetősége az MNB-nek.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse First Boston bankcsoportlondoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke szerint a maginfláció immár 11. hónapja folyamatosan lassul, ami arra utal, hogy enyhül az alapinflációs nyomás a magyar gazdaságban. Desbarres szerint ennek okai között van, hogy a bérpolitika most szigorúbb, mint egy éve, csökken a fogyasztás és ezzel a kiskereskedelmi forgalom, és az EU-tagság is eredményezett bizonyos árletörő versenyt. Az alelnök szerint az év végére 3,3 százalékos 12 havi infláció várható, és 6,75 százalékos jegybanki alapkamat, vagyis még fél százalékpontnyi kamatcsökkentés lehetséges.

Jóval kevésbé kedvező értékelést adott a májusi fogyasztóiár-adatról a Dresdner-csoport londoni befektetési részlege (DrKW). A befektetési bank elemzése szerint az, hogy a májusi 12 havi infláció a ház által továbbra is kedvezőnek nevezett éves bázishatások ellenére rosszabb lett a vártnál, azt jelzi, hogy maradt még inflációs nyomás a magyar gazdaságban. A DrKW szerint a további inflációs kilátásra a májusi havi összevetésű adatot fél százalékponttal megemelő élelmiszerárak jelentik az egyik fő kockázatot, és szintén fennáll a forint gyengülésének kockázata. Mindez együtt a cég elemzői szerint 4,6 százalékos év végi 12 havi inflációt eredményezhet.

A Dresdner szerint ugyanakkor az Magyar Nemzeti Bank a folyamatosan csökkenő maginflációra hivatkozva, korlátozottan még mérsékelheti a monetáris szigort; a DrKW 7,00 százalékos jegybanki kamatot jósol 2005 végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik