Gazdaság

A sztráda és útépítések húzták a beruházásokat

A nemzetgazdasági beruházások volumene az első negyedévben 6,8 százalékkal nőtt 2004 azonos időszakához viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 681,7 milliárd forintot tett ki – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan kiigazított index szerint – a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,8 százalékkal bővült. Az első negyedévben az éves beruházási tevékenységnek rendszerint csak egynyolcadát valósítják meg. Idén az első negyedévben a múlt év azonos időszakához képest a beruházások volumene 6,8, ezen belül az építési beruházások 12,2, a gép- és berendezésberuházások 2,7 százalékkal nőttek.

A beruházások teljesítményértékének emelkedését elsősorban a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 40,3 százalékos növekedése okozta, amelynek a jelentős részét az autópálya- és egyéb útépítési beruházások tették ki. A kereskedelem 19 százalékos bővüléséhez a nagy üzletláncok beruházásai járultak hozzá. Kismértékű növekedés figyelhető meg a közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóiparban (2,1 százalék), ahol egy évvel korábban kiugróan nagy beruházásokat valósítottak meg.

A beruházások több mint egynegyedét adó ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházási tevékenysége 3 százalékkal mérséklődött. E nemzetgazdasági ág tartalmazza a lakásberuházásokat is, amelyek bővülése nem volt oly mértékű, mint korábban.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentős beruházások voltak az építőiparban (12,3 százalék), a mezőgazdasági beruházások 8,6 százalékkal nőttek. Az oktatási beruházások az elmúlt évi nagyarányú csökkenés után 9,4 százalékkal növekedtek a felsőoktatásban megkezdődött rekonstrukciók következtében. Az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházásainak 5,2 százalékos emelkedésében a csatornázási munkák játszottak szerepet.

A beruházások csökkenése következett be a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (9,9 százalék), valamint az egészségügyi, szociális ellátás (5,7 százalék) nemzetgazdasági ágakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik