Gazdaság

A deficitcél 71 százaléka teljesülhet

A kormány egyszeri tételekkel magyarázza az adatot, és tarthatónak ítéli az éves hiányra vonatkozó prognózisát. Elemzők kiigazítást sürgetnek. Pénteken hozza nyilvánosságra a pénzügyi tárca az államháztartás áprilisi egyenlegét.

A pénzügyi tárca márciusi részletes államháztartási egyenlegének ismertetésekor jelentette be, hogy a negyedik hónapra teljesül a teljes éves hiány háromnegyede. Vagyis az idénre várható – kicsit felfele korrigált – 1023,413 milliárd forintos államháztartási hiány az első negyedévben nagyjából a prognózisnak megfelelően alakult, s 484,6 milliárd forintra rúgott. Azonban a bejelentés szerint az első négyhavi deficit vélhetően eléri majd a teljes éves hiány 71 százalékát – 244,5 milliárd forintos április havi deficittel, összesítve 729 milliárd forintot. Ez a teljes éves GDP 3,3 százaléka.


Egyszeri tételek


Tervezés


A korábban vártnál vélhetően mintegy hatvan milliárddal kevesebb forgalmi adóbevétel folyik majd be a költségvetésbe. Eredetileg 2048 milliárd forint áfa-bevétellel számoltak, a prognózis szerint azonban a vállalkozások várhatóan 1987 milliárd forint áfát fizetnek a központi költségvetésnek. A kieső részből várhatóan 17 milliárdot a prognosztizáltnál nagyobb eva-bevételek tesznek majd ki, míg a maradék 43 milliárdot az áht tartalékaiból finanszíroznak. Ezzel gyakorlatilag elmegy a 100 milliárdos áht-tartalék több mint 40 százaléka, vagyis a kormányzatnak nagyon meg kell szorítani a nadrágszíjat.

Az első negyedéves nagy hiány oka, hogy pénzforgalmi szemléletben ekkor mintegy 250 milliárd forint egyszeri kiadás került a rendszerbe. A 13. havi bér és nyugdíj, időarányosnál nagyobb része: 180, illetve 60 milliárd forint, ami összesen 140 milliárddal több az időarányosnál. Az agrártámogatások 44, a kamatkiadások 40, míg az autópálya kifizetések 25 milliárddal haladták meg az időarányos részt. A mezőgazdasági támogatásokból 46,5 milliárd, illetve az idén átutalt, de a 2004 harmadik negyedévére járó áfa-visszafizetések eredményszemléletben a tavalyi áht-mérleget rontják.


A pénzügyi tárca már áprilisban igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván az egyenlegrontó extrakiadások nem ismétlődnek meg, s a továbbiakban várható a prognózisnak megfelelő lefutás. Ezt a véleményt erősítette meg Veres János, frissen kinevezett pénzügyminiszter is. Katona Tamás politikai államtitkár szerint a mintegy 250 milliárd forintot kitevő, első négy hónapra eső egyszeri tételek nélkül, ESA ’95 szerinti korrigált államháztartási deficit 556 milliárd forint, ha az időarányos eltéréseket is kiszűrjük, akkor az első négy hónapban az éves hiánynak mindössze egyharmada teljesül.


Elemzők szerint tarthatatlan a hiánycél


A JP Morgan pénzügyi csoport londoni befektetési irodájának feltörekvő piacokra szakosodott elemzői áprilisban a GDP 1,1 százalékával egyenlő hiányra számítanak, a tavaly áprilisban mért 113 milliárd forintos havi deficittel szemben. Ha a május 6-ai hivatalos adatismertetésben helytállónak bizonyul, az annak a kockázatával jár, hogy még a JP Morgan által jelenleg érvényben tartott, 5,4 százalékos egész éves államháztartási deficitnél is nagyobb lesz a hiány, pedig ez is már 0,7 százalékponttal haladja meg a hivatalos célt – áll a bankcsoport londoni irodájának előrejelzésében.


Az Allianz-csoport londoni befektetési részlege, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) kommentárja szerint jóllehet igaz, hogy több rendkívüli tétel emelte az év eleji deficitet, a DrKW-nak meggyőződése, hogy kiadáscsökkentő intézkedések nélkül nem teljesíthető az idei 4,7 százalékos GDP-arányos deficitcél. A Dresdner szerint a Pénzügyminisztérium élén bejelentett csere komoly lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy hiteles kiadáscsökkentő intézkedések bejelentésével demonstrálja elkötelezettségét a költségvetési konszolidáció mellett. Ha ez a lehetőség elmarad, és ismét felfelé módosítják a deficitelőrejelzést, az már a forint meredek árfolyamkorrekciójának jelentős kockázatával járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik