Gazdaság

Bizonytalan a Richter-jelentés megítélése

Üzemi szinten gyengébb, adózás után a vártnál jobb eredményt publikált a piacvezető szerepét mostanra elvesztő Richter Gedeon Rt. az év első három hónapjában.

Piaci reakció

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a csütörtöki kereskedést 24 900 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 28 700 forint, a legalacsonyabb 17 480 forint volt. A pénteki gyorsjelentés első piaci megítélése vegyes, elemzők egy része az üzemi eredmény vártnál kisebb bővülése illetve az amerikai export visszaesése miatt gyengülésre számítanak. Délelőtt 11 órakor 300 pontos, 1,2 százalékos mínuszban forognak a részvények.

A Richter Gedeon csoport pénteken megjelentetett gyorsjelentésében 8,61 milliárd forintos konszolidált mérleg szerinti nyereség szerepel, ez 13,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A profit kis mértékben nagyobb az elemzői várakozásoknál.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült gyorsjelentés szerint az eredmény kis mértékben meghaladja a portfolio.hu által készített elemzői konszenzust, ami 8,226 milliárd forintra tette a gyógyszergyár nettó profitját.

A FÁK-piacok húzták az értékesítést

A társaság az első negyedévben 31,01 milliárd forint árbevételre tett szert. A 9,9 százalékos növekedés a FÁK régióban és az EU új tagállamaiban elért jelentős forgalombővülésnek tudható be, miközben az USA-ba irányuló szállítások csökkentek.
A gyógyszergyár exportból származó árbevétele 19,2 százalékkal 116,1 millió dollárra nőtt.

A FÁK régió forgalma 42,3 százalékkal bővült, 52,1 millió dollárt tett ki. Az EU piacaira irányuló kivitel értéke 36,9 millió dollár volt, ami dollárban 22,2 százalékos, euróban mérve pedig 16,5 százalékos növekedés. Az amerikai piacon 29,4 százalékkal visszaesett a forgalom, értéke 12,5 millió dollár volt.

Magyarországon az év első három hónapjában a Richter 17,5 százalékos növekedéssel 9,32 milliárd forint árbevételt ért el.
A Sanofi-Synthélabo és az Aventis gyógyszergyárak egyesülése következtében a Richter elveszítette vezető szerepét a magyar gyógyszerpiacon, részesedése 7,8 százalékos volt az első negyedévben, míg tavaly 8,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett.

Az értékesítés költségei 18,7 százalékkal 12,5 milliárd forintra nőttek. A bruttó fedezet 18,5 milliárd forint volt. Az értékesítési és egyéb költségek értéke 9,2 milliárd forintot tett ki, a kutatás-fejlesztés költsége meghaladta a 2,8 milliárd forintot.

Bravúros pénzügyi eredmény

Az anyavállalat negyedéves adózott nyeresége 8,39 milliárd forint volt, 11,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A jelentés szerint az emelkedést elsősorban a pénzügyi eredmény növekedése magyarázza.

A társaság pénzügyi eredménye 1,91 milliárd forint volt, több mint kétszerese az 2004 első negyedévinek, és elsősorban árfolyamnyereségből származott.

A társaság üzleti nyeresége 2 százalékkal csökkent, 6,48 milliárd forintot tett ki az év első három hónapjában. A csökkenés fő oka a jelentés szerint a dollár forinttal szembeni gyengülése volt.
Az egy részvényre jutó nyereség 2005 első negyedéve során 450 forint volt, szemben a tavaly első negyedévben elért 404 forinttal. A 18,64 milliárd forint jegyzett tőkéjű Richter saját tőkéje 210,8 milliárd forint volt a negyedév végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik