Gazdaság

Hogyan mérjük az eladósodottságot?

SZEKTORFÜGGŐ ÉRTÉKELÉS. A vállalkozások jellemzően tőkeáttétellel működnek, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosok által rendelkezésre bocsátott összegen túl idegen forrásból is gazdálkodnak. Egy adott társaság eladósodottságát különböző módokon lehet vizsgálni, hogy eldöntsük, a társaság hitelállománya magas vagy alacsony. A számításhoz mindig a nettó hitelállományt használjuk, amely a felvett hitelek és kölcsönök értéke csökkentve a kihelyezett hitelek és kölcsönök, valamint pénzeszközök állományával. A mutató nagyságának megítélésében nagy szerepet játszik, hogy melyik szektorról beszélünk – esetenként számottevő lehet a különbség.

TŐKESZERKEZETBEN. Nettó hitel/saját tőke – ezzel a mutatóval a nettó hitelállomány tőkeszerkezeten belüli arányát vizsgálhatjuk. Száz százaléknál nagyobb érték erős eladósodottságra utal, az 50 százalék alatti mérték pedig konzervatív finanszírozási struktúrára. A nevezőt vállalatcsoportok esetében kiegészíthetjük a kisebbségi részesedésekkel is.

EREDMÉNYHEZ KÉPEST. Nettó hitelállomány/EBITDA (EBIT) – ezzel a mutatóval azt vizsgálhatjuk, hogy a nettó adósságállomány hányszorosa a társaság által adott évben megtermelt EBITDA-nak, illetve üzemi eredménynek. Nagy általánosságban kimondható, hogy amennyiben a nettó hitel/EBITDA mutató magasabb 3-nál, úgy agresszív, ha viszont 2-nél alacsonyabb, akkor konzervatív a finanszírozási szerkezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik