Gazdaság

Világjáró pirulák

Jelzésértékű külföldi terjeszkedési hírt adott a két nagy tőzsdei gyógyszergyár.

Fele annyiba kerül, mint itthon – az elemzők szerint ez volt a teljesen logikus döntő érv a mellett, hogy a Richter Gedeon Rt. Indiában építsen fel egy új gyáregységet hatóanyagok és intermedierek előállítására. A helyszínválasztásban persze az is szerepet játszott, hogy a hazai gyógyszergyár 35 éve van jelen az ázsiai országban, s kialakult kapcsolatrendszer segíti.

A Richter jelenleg 8,2 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a mumbai (bombayi) székhelyű Themis Medicare gyógyszercégben, az új vállalat pedig a Richter 51 és a Themis 49 százalékos részesedésével jön létre. A magyar cég számára fontos szempont volt, hogy többségi részesedése legyen. A Richter-Themis Medicare (India) Private Ltd. alaptőkéje 3,1 millió dollár, ezen felül a Richter hosszú lejáratú kölcsönökkel biztosítja a cég zavartalan működését.


Világjáró pirulák 1

Vietnamiak a Richternél. Indiáig már eljutottak.

NEM A HAZAI ROVÁSÁRA. Az új gyárra költendő 20 millió dollár a Richter idei beruházási büdzséjének mintegy ötödét viszi el, így ez alapján semmiképp sem nevezhető hatalmas jelentőségűnek. Amiért mégis figyelmet érdemel, az az üzenet, hogy a legnagyobb hazai gyógyszergyár jelenleg teljesen leköti gyártókapacitásait. A 2006-ban beinduló gyártás során szintetikus hatóanyagokat fognak előállítani, ezzel párhuzamosan a budapesti termelés nem változik. Nem a gyártás kihelyezéséről van tehát szó, hanem kapacitásbővítésről.

Jogos kérdés, hogy mindezt miért nem itthon oldja meg a Richter, hiszen az Indiában gyártandó hatóanyagok is hazautaznak és itthon lesz belőlük gyógyszer. A társaság azzal indokol, hogy a budapesti gyáregység már nem bővíthető, Dorogon pedig a nőgyógyászati termékekhez szükséges szteroidok előállítása folyik. De persze a költségoptimalizálást sem hallgatja el.

Azt viszont még nem lehet tudni, hogy milyen szerhez gyártja majd a hatóanyagot az indiai vegyes vállalat. A Richter termelésének közel harmadát adó nőgyógyászati termékekhez biztosan nem (ehhez Dorogon még van lehetőség növekedésre), ezért a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy szív- és érrendszeri, vagy a központi idegrendszerre ható termékekhez készül majd az alapanyag. Előbbieken belül a Richter főként vérnyomáscsökkentőket gyárt, indiai partnere, a Themis pedig az utóbbi időszakban egyértelműen a koleszterin-
csökkentő készítmények egyik fajtája, a sztatinok gyártására kezdi helyezni a hangsúlyt. A sztatinokról másfél évtizede bizonyították be, hogy hatékonyan mérséklik a koleszterinszintet, azt pedig csak három éve, hogy a Themis által is gyártott szimvasztatin nevű hatóanyag szignifikánsan csökkenti a szív- és érrendszeri okból történő halálozást. A Themis a szimvasztatin mellett a rangos díjat nyert lovasztatint is gyártja, s a tervek között további két sztatinfajta előállításának beindítása is szerepel, ehhez külföldi partnert keresnek.

A Richter és a Themis termékportfóliója közötti átfedést azonban nem a sztatinoknál, hanem az antibiotikumoknál és a vitaminkészítményeknél találjuk. E két csoport pedig a Themisnél szintén nagyobb prioritást kapott azzal, hogy a cég néhány hónapja lezárta az Artemis Biotech felvásárlását. Ekkor a Themis vezetői úgy nyilatkoztak az indiai sajtóban: az Artemis megszerzése lehetővé teszi, hogy a biotechnológia területén szorosabban működjenek együtt a Richterrel, amely jelentős tapasztalattal és erős termékportfólióval rendelkezik.

BENT BIZTOSABB. A Richterről közismert, hogy noha az amerikai export tavaly már megelőzte az oroszországi kivitelt, a keleti piacok kiemelt fontosságúak a cég számára. Hasonló a helyzet az Egis esetében is, amely a múlt héten oroszországi terjeszkedésről adott hírt. A Richter már régen létrehozta oroszországi gyártóbázisát, az Egisnél viszont most érkezett el a pillanat, hogy ez a terv megvalósuljon. Noha évek óta napirenden van a kérdés, az oroszországi engedélyeztetés most tette lehetővé, hogy konkrétumokról értesülhessünk. Az Egis francia anyavállalata, a Servier által alapított Serdix nevű cég az, amelyben a hazai társaság tőkét emelt, s mintegy 3,5 millió dolláros befektetéssel jutott 87,5 százalékos tulajdonrészhez. Az Egis új gyárának építése már ez év végén beindulhat, a helyszín Moszkva közelében van. A beruházás okaként a szakértők megemlítik, hogy érdemes felkészülni az import korlátozására vagy büntetésére, amelyet a helyi gyártással ki lehet védeni. A fő ok azonban a Richterhez hasonlóan itt is az lehet, hogy a gyártási költségek jóval alatta maradnak a hazaiaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik