Gazdaság

Átlátszó fém

Bauxitból készítenek üveget amerikai vegyészek: az alumíniumgyártáshoz nélkülözhetetlen fémoxidból a drágakövekhez hasonló minőségű üveget sikerült előállítaniuk.

Bár már régóta ismert, hogy a porszerű alumíniumoxid az úgynevezett ritka földfémekkel – ilyen például a niobium, vagy az ittrium – reakcióba lépve üveget képez, ám csak akkor, ha ezen anyagok több ezer fokosra melegített, vagy a föld felszínén uralkodó légnyomás tízezerszeresének megfelelő nagy nyomáson előállított olvadékát rendkívül hirtelen hűtik le. Ez akár ezer Celsius fokos másodpercenkénti hőmérsékletcsökkenést is igényelhet, így ma még „alumíniumüveget” csak kísérleti céllal állítanak elő. Az amerikai kutatóknak azonban most az általuk csak lángszórónak nevezett technikával jóval gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel gyártották le az értékes anyagot: a nyersanyagokat először nyílt lánggal olvasztották meg, s így mikroszkopikus méretű üvegdrazsékat nyertek, majd ezeket újra megolvasztva üvegtömböket készítettek – mindezt pedig a korábban szükségesnek tartott irtózatos nyomás alkalmazása nélkül.

Alumínium-oxid alkotja például a zafírt is, így nem csoda, hogy az ebből az anyagból nyert üvegnek több előnye is van a hagyományos szilíciumüveggel szemben. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy sokkal keményebb, de az optikai tulajdonságai is kedvezőbbek, ami új távlatokat nyithat különösen a mikroszkópok, vagy mérőműszerek lencséinek előállításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik