Gazdaság

Brazil lelkülettel



Brazil lelkülettel 1
Fernando és Humberto Campana

Fernando és Humberto Campana brazil testvérpárnak köszönhetően Dél-Amerika néhány éve végre felkerült a design térképére. Săo Paulo utcáinak (gyermekkoruk és egyben tervezőirodájuk színhelyének) atmoszférája, a favellák világa, a brazil zene és a karneváli kultúra mint inspirációs forrás eredetivé teszi, erős emóciókkal gazdagítja tárgyaikat, s egyben hitelesíti alkotói tevékenységüket. Meggyőződésük szerint a jövő tervezőjének munkájában utalnia kell kulturális hátterére – hagyományokra, színekre, történelemre -, hogy az általa megalkotott termékek közvetlenebb módon, az emóciókra hatva kommunikálhassanak a felhasználókkal. A Campana fivérek szokatlan anyagokkal, s még szokatlanabb stílusban dolgoznak. Alkotásaik anyagául olcsó, banális vagy éppen hulladék anyagokat (kartonpapír, drót, műanyag cső, széntörmelék, rongyok, fadarabok) választanak, amelyeket aztán aprólékos kézi munkával, illetve low-tech eljárásokkal építenek sajátságos szoborbútorrá. Ezek a gyakran rusztikus, szándékoltan imperfekt, de nagyon expresszív tárgyak megjelenésükkel újra és újra lázba hozzák a designtársadalmat, minden egyes darab valóságos revelációval hat.



Brazil lelkülettel 2
KORALL FOTEL, 2004. Szoborbútor acélszálból, kézi hajlítással.

A londoni Design Museum ezen a nyáron Zest for Life címmel tárlatot szentelt a Campana testvérek életútjának (a kiállítás szeptember 12-éig tekinthető meg), bemutatva az 1990-es évek végén nemzetközi hírnevet szerző páros alkotói metódusát, a prototípusokon keresztül egészen a kész termékekig. A Campanák egyike sem készült designernek. Humberto (1953) jogot tanult, Fernando (1961) építészként diplomázott. Az 1980-as évek közepén egy Săo Pauló-i garázsban kezdtek szoborszerű tárgyakkal kísérletezni; a kéznél lévő limlomokat hasznosító trash stílus, a spontán építkezés, a „csináltság” és a leleményesség már ekkor védjegyükké vált.




Brazil lelkülettel 3
FAVELLA SZÉK, 2003. A brazil nyomortanyákhoz hasonló struktúrával.

Az olasz Edra cég – amelynek neve 1987 óta a nonkomformista design szinonimája – hamar felfigyelt a testvérpár erősen individuális, ironikus és experimentális munkáira. Az együttműködés nyomán csupa emlékezetes és excentrikus szoborbútor (többnyire szék és fotel) született. A Campanák majd’ minden munkája designtörténelmet ír, miközben feje tetejére állít minden szabályt és konvenciót, annak érdekében, hogy megalkossa a tapasztalás és az újítás szüntelenül változóban lévő világát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik