Gazdaság

Az árak befagyasztásával

a kormányzat belenyúlt a gyógyszerpiac működésébe. A kabinet beavatkozása mögött nem nehéz fellelni a választási kampányfogást, azt a taktikát, amely a gyógyszerkassza deficitjéért a gyártókat teszi felelőssé. A vállalatok, úgymond, túlságosan nagy promócióval dolgoznak az extraprofit érdekében. „A kormány az emberek pártján áll a gyógyszergyártókkal szemben” – mondta a minap a kormányszóvivő.

Demokratikus piacgazdaságban legalábbis rosszul hangzik, ha bármely mértékadó politikai erő a tőke és a lakosság érdekeinek nyílt szembeállításával próbál meg szavazatokat szerezni. Persze hasonló megnyilvánulásokra mindkét oldalon akadnak példák. Gondoljunk csak a Fidesz-MPSZ vezetőinek a bankárokra és a bankárkormányra tett „vádló” megjegyzéseire mint a nagyobbik ellenzéki párt populista politikájának tüneteire. Pedig piaci viszonyok között az államtól átlátható és a hatékonyságot szem előtt tartó szabályozást várnak az üzleti körök és a lakosság egyaránt. Nos, az egészségügyben, a gyógyszerkasszától a kórházak finanszírozásáig, ez szinte teljesen hiányzik.

A gyógyszergyártók tagadják, hogy akár promóciós költségük, akár nyereségrátájuk aránytalanul nagy lenne. Kimutatásaik azt támasztják alá, hogy az idei nagyarányú áremelkedés főleg az állami támogatások csökkenésének tudható be, és csak minimális mértékben a termelői árak emelkedésének a következménye. Az ő olvasatukban tehát az alultervezett gyógyszerkassza, az állami apanázs elmaradása okozza a problémát.

E konfliktus ismételten mutatja: az egészségügyben az átfogó, rendszerszerű reformok, a szabályozás új alapokra helyezése nélkül nem jutunk messzire. Az egészségügy finanszírozásának jelenlegi működése magában hordozza a mostanihoz hasonló helyzetek kialakulásának lehetőségét, függetlenül a jelenlegi gyógyszerár-harc kimenetelétől.

Számunkra nem kétséges, hogy csak a magánbiztosítók megjelenése és a gyógyszerár-támogatások mainál differenciáltabb módja révén kerülhet több pénz a rendszerbe. Ha pedig ezek a feltételek adottak lesznek, az végső soron elvezethet egy, a mainál átláthatóbban és hatékonyabban működő egészségügyhöz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik