Gazdaság

Bukaresti faló

Pár héten belül kiderülhet, hogy ezúttal célt ér-e az OTP Bank Romániában, s megveszi-e a török kézben lévő Robankot - tudtuk meg Wolf László vezérigazgató-helyettestől.

Milyen lehetőségeket rejt magában az OTP számára a román pénzintézeti szektor?


Bukaresti faló 1

Wolf László. Jó ütemben.

– A román bankok jó része, hasonlóan a magyarországi piachoz, külföldi stratégiai befektetők kezébe került az elmúlt években. Mára csupán néhány bank – köztük a legnagyobb – van állami tulajdonban. A privatizációs folyamat eredményeként, illetve a külföldiek megjelenése nyomán a fejlődés elindult ugyan, de még az elején tart. Megítélésünk szerint kedvező időszakban léphetünk a szomszédos ország piacára, ha most sikerül bankot vásárolnunk. Egy romániai pénzintézet megvétele nemcsak komoly növekedési lehetőségeket jelenthet, de az ottani szolgáltatási paletta bővítésében és a szolgáltatások színvonalának növelésében is nagyot léphetünk, az üzlet tehát ígéretesnek tűnik.

– Noha három vevő is érdeklődik a Robank iránt, az OTP menedzsmentje elég magabiztosan fél éven belül várható üzletkötésről nyilatkozik. Miért bíznak ennyire a sikerben?

– Előzetes információink szerint a török tulajdonosoknak három szempont lehet fontos: a vevő jó hírneve, a gyors megállapodás és a kedvező ár. Az első kritériumnak úgy gondolom, máris megfelelünk. Ami az utóbbi kettőt illeti, az bizonyos, hogy az elvárt vételárat – amennyiben reális az eladók elképzelése – ki tudjuk fizetni, s két-három hét múlva arra is választ adhatunk, milyen összeget vagyunk hajlandók fizetni, hiszen kollégáim addigra befejezik a Robank már folyamatban lévő átvilágítását. Tehát képesek vagyunk gyorsan ajánlatot adni.

– Ha mégsem jön össze az üzlet?


Bukaresti faló 2

– Jelenleg a Robank az egyes számú romániai célpontunk, ám ha kútba esik a megállapodás, természetesen más lehetőség után nézünk, van konkrét elképzelésün is.

– Maradjunk a kedvezőbb verziónál. Mik a terveik a jelenleg 12 fiókkal rendelkező kisbankkal?

– Egyelőre még előttünk van az átvilágítás eredményének kiértékelése. Az igazgatóság már olyan előterjesztést vizsgál majd, amely az audit alapján megtérülési modellszámításokat is tartalmaz. Annyit azonban bizonyosan mondhatok, hogy a Robankot közepes méretű pénzintézetté szeretnénk fejleszteni. Megjegyzem, a jóval kisebb lélekszámú Szlovákiában is 40 fiókból álló, közepes méretűnek mondható bankunk van. Romániában is több évnyi további invesztícióval kalkulálunk – fiókhálózat-bővítés, IT-fejlesztés, ATM-hálózat kiépítés -, melynek eredményeként az elvárt megtérülést hozhatja majd az elképzeléseinknek megfelelő, jó színvonalon és jövedelmezően működő Robank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik