Gazdaság

Kíméletes műtét


Kíméletes műtét 1

Az orvosi műszerek és a technológia fejlődésének köszönhetően napjaink-ban lehetőség van arra, hogy a műtéti beavatkozást az orvosok komolyabb vágás nélkül hajtsák végre. A keyhole surgery (kulcslyuk sebészet) lényege, hogy – legyen szó akár mellkasi vagy hasfali műtétről, esetleg plasztikai beavatkozásról – elég apró metszéseket ejteni a megfelelő helyeken. Ezeken keresztül aztán vékony csöveket, s azokban kamerát és a megszokott sebészeti eszközök kicsinyített változatát tolják a sebbe az orvosok, s operáció közben képernyőn követik figyelemmel a műveletet. A végeredmény így nem arasznyi metszés, hanem mindössze néhány lyuk, amelyek gyorsan, és a szervezetet kevésbé megterhelve gyógyulnak.

Az aacheni Fraunhofer Institut mérnökei most még a kulcslyuk módszernél is kíméletesebb műtéti módszert dolgoztak ki: egyetlen, mindöszsze 1,2 milliméter vastag műanyag csőbe tömörítették a korábban jóval nagyobb helyigényű szerszámokat. A speciális szénszálas anyagból készített kábelben három csatorna húzódik: ezek egyike miniatűr világító kamerát tartalmaz, a második vágásra, égetésre való sebészeti lézersugarat bocsát ki, a harmadikon keresztül pedig gyógyszerek adagolhatók a sebbe. A fémmentes szerkezet óriási előnye, hogy nem zavarja a modern, valós idejű képalkotó módszereket. A minikamera által a szervezetből közvetített adás mellett – különösen életfontosságú szervek operációja közben – érdemes a nagyobb területeket is szemmel tartani. A röntgen erre ugyan alkalmas, ám használatának jól ismert mellékhatásai vannak.

A mágneses magrezonancián alapuló megfigyelés (MRI) biztonságos, ez viszont fémtárgyak jelenlétében nem használható, mivel azokban a letapogató szkennerek erős mágneses tere elektromos áramot indukál. A műanyag alkalmazásával azonban minden további nélkül bevethető az MRI – ez, kombinálva a minimális sérüléseket okozó katéterrel, új távlatokat nyithat a sebészet fejlődésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik