Gazdaság

Felhőromboló



Felhőromboló 1
Városi jégverés. Megelőzhető?

Újabban a jégesők kialakulásának megakadályozásával is próbálkozik a japán autógyártó, a Nissan – kísérleti berendezésük nagy erejű rezgéshul-lámokkal támadja a felhőket. A HailStop nevű kanadai cég által fejlesztett készülék a jégeső előjeleit – például a talaj közeli hűvös, gyors szeleket – érzékelve lép működésbe, és még azelőtt szétzilálja a jégszemeket tartalmazó felhőket, mielőtt a jégkristályok zuhanása elkezdődne.

A jégzivatar jege a felhőkben lebegő apró szilárd testeken, az úgynevezett kondenzációs magvakon kicsapódó vízből alakul ki. Mindehhez természetesen bizonyos hőmérsékletre és a levegő magas páratartalmára van szükség, ám ha ezek a feltételek teljesülnek, a pusztító természeti jelenség kialakulására nem sokat kell várni.

A jégverés-elhárításra már léteznek technológiák, például amellyel a képződő jégszemek méretét lehet befolyásolni. Amennyiben megfelelően irányított repülő szerkezetekkel nagy mennyiségű parányi részecskét juttatnak a felhőbe, az egy kristályosodási magon kialakuló jég tömege jelentősen csökken. A HailStop honlapján található leírás szerint viszont a Nissan érdeklődését felkeltő szerkezet nem így működik. Ez ugyanis acetilén gáz szisztematikus felrobbantásával létrehozott lökéshullámokkal próbálja szétroncsolni a felhőket. Az akár 15 kilométerre is érvényesülő hatás elsősorban a kristályosodásra hat: megakadályozza a nagyobb jégszemek születését, és a csapadék hullásához szükséges alászálló légáramlatok létrejöttét is; a felhő így a levegőben marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik