Gazdaság

Bankvadászat

A regionális terjeszkedés útját járó egyetlen hazai pénzintézet, az OTP Bank a szlovák és bolgár "trófea" mellé újabbakat szeretne.

Alig néhány hete utalta át az OTP Bank a bolgár DSK Bank 311 millió eurós vételárát, máris újabb akvizíciós lehetőségek után kutat. Október 20-án szándéknyilatkozatot nyújtott be az albán takarékpénztár, a Banka e Kursimeve e Shqipërisë stratégiai részesedésének megszerzéséért, és ezekben a napokban éppen a pénzintézet átvilágításával van elfoglalva. A kötelező érvényű, végleges ajánlatok leadási határideje december 15-e. “Albániában nem látok komoly kockázatot sem politikai, sem gazdasági téren” – mondja Wolf László, az OTP Bank akvizíciókért felelős vezérigazgató-helyettese, aki szerint a legnagyobb – a piac 60 százalékát uraló – albán pénzintézet vonzó befektetési célpont: a mérlegfőösszege félévkor 1406 millió euró (374,5 milliárd forint) volt, saját tőkéje 43,7 millió euró (11,6 milliárd forint), adózás előtti eredménye pedig 13,1 millió euró (3,48 milliárd forint).


Bankvadászat 1

Újvidéki bank. Reális célpont.

ÉSSZERŰ ÁR. Tirana döntése értelmében az OTP egyetlen vetélytársa az osztrák Raiffeisen-csoport lesz. Utóbbi már végzett az albán takarékpénztár könyveinek az átvizsgálásával, és megerősítette, hogy versenybe száll a pénzintézetért. Az RZB (Raiffeisen Zentralbank Österreich AG) az elmúlt tíz évben a térség szinte valamennyi országában megvetette a lábát. Az osztrák pénzintézet számára tehát nem a régiós megjelenés a tét, ezért megfigyelők szerint nem várható, hogy az RZB – még ha Albánia egyelőre hiányzik is a palettájáról – a számára “ésszerű” árnál többet fizetne a bankért. Elvégre ezt Szerbiában sem tette meg. Két esztendeje a zöldmezős beruházás mellett döntött, mivel akkor még nem volt mód a pénzintézetek felértékelésére, de ma, a szerb bankszektor áttkinthetőbbé válása után sem készül akvizícióra. Hogy miért? “Már lehetne bankot venni, ezek árát azonban magasabbra tartják, mint amennyit a Raiffeisennek megér” – ad választ Sárdi László, az RZB-csoport szerbiai bankjának igazgatósági tagja.

Nem indul viszont Albániában az Erste Bank, amely ez év májusában a bolgár DSK Bankért folyó csatában alulmaradt az OTP-vel szemben. A térségben szintén igen aktív osztrák pénzintézet Michael Mauritz szóvivő szerint a magyar Postabank szeptemberi megvásárlása után egyelőre befejezettnek tekinti a kelet-európai terjeszkedését. Még ha így van is, az Erste aligha becsüli alá az elkövetkező évek legdinamikusabb európai növekedését ígérő régióban rejlő lehetőségeket. Elvégre Bulgáriában minden eszközt bevetett a siker érdekében. Az utolsó még eladásra váró bolgár bankért 293 millió eurót ajánlott, amivel épp hogy csak lemaradt a 311 milliót kínáló OTP mögött. Ám mivel az ajánlatok értékelésekor Szófia a vételáron kívül más szempontokat is figyelembe vett, adva volt a lehetőség a színfalak mögötti próbálkozásokra. A pletykák szerint az osztrák bank a Habsburg-kapcsolatot is bevetette a Szimeon Szakszokoburggotszki excár vezette bolgár kormánynál. Sőt, állítólag az Erste állt egy sor, egyebek mellett az OTP fizetőképességét és tisztességes banki működését is megkérdőjelező újságcikkek mögött, amelyek a vételár nyilvánosságra kerülése utáni napon jelentek meg több bolgár bulvárban.

VÁLASZ. Az OTP sem maradt adós a válasszal. Elemzők szerint a Postabank privatizációja során legalább 10 milliárd forintot vett ki az Erste zsebéből, utóbbi ugyanis attól félt, hogy a magyar vetélytárs – akárcsak Bulgáriában – a hazai pályán is megduplázza az első fordulóban adott 45 milliárd forintos árajánlatát. Ezzel szemben az OTP a második körben már nem is adott be ajánlatot, de ezt csak akkor közölte, amikor már gyakorlatilag lejárt a pályázat beadási határideje. A Postabankért 101 milliárd forintot fizető Erste igencsak kiköltekezett, ezek után egy riválissal alighanem kevesebb zavarja majd az OTP délkelet-európai terjeszkedését.

Az ország határain túli pozíciószerzést a szlovák IRB (mai nevén: OTP Banka Slovensko) 2001. decemberi megvásárlásával elkezdő magyar pénzintézet – az albániai sikertől függően – Horvátországban, Szerbiában (és a nem balkáni Ukrajnában) folytathatja a terjeszkedést. Mi több, Szerbiában már több bankkal hírbe hozták. A legnagyobb szerbiai pénzintézet, a vajdasági Vojvodanska Banka esetében azonban a belgrádi politikai körök aligha fogadnák szívesen egy magyar befektető tulajdonszerzését. Nagyobb esélylyel indulhat az OTP a jóval kisebb újvidéki Novosadska Bankáért. “Egyelőre nem döntöttünk, jelenleg több bankot is vizsgálunk” – ad mindazonáltal kitérő választ a szerbiai terveket firtató kérdésre Wolf László vezérigazgató-helyettes. Románia szintén kiemelt helyen szerepel ugyan a pénzintézet terveiben, ám az ország első számú kereskedelmi bankja, a Banca Comerciala Romana (BCR) privatizációjának tavalyi kudarca megmutatta, hogy politikai ellenállásba ütközik az OTP túlzott mértékű romániai megjelenése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik