Gazdaság

Talán irányváltásra

is elszánta magát a Medgyessy-kormány, retorikai fordulatra mindenesetre bizonyosan. Az elmúlt héten a kabinet inkább kedvező híreket csepegtetett a gazdaságilag képzettebb közvéleménynek.

Az ígéretek között szerepelnek olyan, az üzleti szféra által régóta szorgalmazott kívánalmak, mint az állami bürokrácia csökkentése vagy a vállalkozói adóterhek mérséklése. A miniszterelnök az Economist című hetilap konferenciáján a gazdaság exportorientált üzemmódba való átállításáról, a társasági adó fokozatos mérsékléséről, és – nem utolsósorban – az infláció csökkenésének szükségességéről beszélt.

A váltás éles. Néhány hónappal ezelőtt a kormány még hallani sem akart a társasági adó és a bürokrácia mérsékléséről, a közkiadások ilyen szintű lefaragásáról, és – finoman szólva – nem volt meggyőződve arról sem, hogy az eurót mihamarabb be kell vezetni, vállalva ezzel az antiinflációs politikából adódó kötöttségeket. Vajon átgondolt koncepció vagy kapkodás szülte-e a mostani fordulatot?

Kétségtelen, hogy megérett az idő a váltásra, egy helyben állni tovább nem lehetett. A tavaly őszi, elsősorban az önkormányzati választások megnyerése érdekében foganatosított “jóléti fordulat”, valamint az utána tapasztalt “nem-kormányzás” (copyright Kéri László) kudarca után új utakat kellett keresni. Pótlólagos tőke és beruházások nélkül a béremelésre fordított fedezetlen állami források elapadtak, a befektetői bizalom drámaian visszaesett. Az egyensúlyi problémák a fenntartható növekedési pályát veszélyeztetik, az infláció gyorsul. A fentiek mellett alighanem a K&H-botrány is hozzájárulthatott ahhoz, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lakosság és a cégvezetők is régóta nem látott mértékben elégedetlenek a kormányzat teljesítményével.

Nehezíti a helyzetet, hogy a múlt héten bejelentett, közgazdaságilag racionális lépések politikai szempontból könnyen visszaüthetnek. A jelenleginél sokkal markánsabb cselekvésre és hatékonyabb kommunikációra lesz szükség ahhoz, hogy a társadalom elfogadja: a fogyasztást átmenetileg mérsékelni kell a fenntartható növekedés érdekében. Az eddig csupán sodródó kormánynak a maga teremtette gondokon kívül azért is nehéz a dolga, mert Magyarországon a pártok túlnyomó többsége a mindenható és gondoskodó állam képzetét táplálta a választókba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik