Gazdaság

Kapcsolatépítés

Három-öt éven belül terjedhet el széles körben az egymással összekapcsolt számítógép-hálózatok új technológiája, a grid.


Kapcsolatépítés 1
Larry Ellison.Az Oracle első embere szerint a jövő a komputerhálózatok összekapcsolásán alapuló technológiáé.

Az ipari kémek minden bizonnyal fordítva nézték a térképet: a kutatás-fejlesztés részleg helyett a konkurens vállalat múzeumába mentek – élcelődött az egyik versenytárs legújabb termékén a San Franciscó-i Moscone Centerben több ezer ember előtt Larry Ellison, a világ második szoftvergyártó cége, az Oracle első embere. A IT-szektor immár 60 éves, odamondogatásairól híres “fenegyereke” értetlenségének adott hangot, amikor arról beszélt, hogy az iparág egyes cégei továbbra is sokprocesszoros hagyományos “dobozokat”, szuperszámítógépeket vesznek igénybe, ha erőforrásaikat bővíteni kívánják. Ellison szerint a számítástechnika e vívmányai szinte már múzeumokba valók, a jövő pedig a komputer-hálózatok összekapcsolásán alapuló technológiáé (angol neve: grid), amely nagyobb kapacitás elérését teszi lehetővé.

Az Oracle által szervezett, az informatikai iparág több nagyágyúját felvonultató rendezvény közönsége azonban akkor is felkapta a fejét, amikor Carly Fiorina, a Hewlett-Packard (HP) vezérigazgatója a grid technológiáról inkább jövő, mintsem jelen időben beszélt. Szerinte három-öt évre van szükség ahhoz, hogy a különböző vállalatok megannyi szoftvere működésbe jöjjön egy virtuális erőforrás-hálózat, a grid hatására. Fiorina szerint ugyan a kutatások és egyes korai alkalmazások komoly bizakodásra adnak okot, ma mégsem lehet kijelenteni, hogy a köztes szoftverek az erőforrás-bővítés problémáját teljes körűen megoldották volna. A kihívások között a HP vezére elsősorban a különféle rendszerek közötti átjárhatóságot, valamint a biztonság kérdését említette. A különböző adatbázisokat behálózó szoftverek ugyanis egyben biztonsági kockázatot is jelenthetnek.

A még válaszra váró problémák ellenére a felszólalók letették a voksot az új technológia mellett. Ellison szerint a grid előnye éppen az, hogy olcsóbb, megbízhatóbb, több alkalmazás futtatható rajta és kapacitása a megrendelői igényektől függ.

A grid megjelenése abba a tendenciába illeszkedik, amely az igény szerinti informatika (Figyelő, 2003/37. szám) nevet viseli. Az innováció ezen új fázisa a felhasználók igényeihez szabja az erőforrásokat, és ehhez szoftverek formájában szolgáltatásokat ad. Némileg különböző, üzleti filozófiájukat tekintve mégis hasonló koncepciók az elmúlt időszakban több cégnél, így az IBM-nél, a HP-nál, a Sunnál, az EDS-nél és a Computer Associatesnél is megjelentek. “A vállalatoknak saját területükön kell szakértőnek lenniük, a számítástechnikai háttér pedig az interneten kell, hogy hozzáférhető legyen. Mi vesszük a komputereket, mi futtatjuk az alkalmazásokat, Önök pedig használják, és havidíjat fizetnek érte” – fogalmazta meg Ellison az informatikai közmű lényegét. A gridre épülő “10g” termékcsaládot az Oracle – a cég közlése szerint – még ebben az évben piacra dobja, de a konkurencia sem tétlenkedik: elemzők szerint az igény szerinti informatika az elkövetkező időszak kulcsfogalma lesz az iparágban. Hogy az új koncepció piaci átrendeződést is hoz-e az iparágban, az ma még nem egyértelmű. Ellisonnak mindenesetre erről is egyedi véleménye van. Mint a BusinessWeeknek nemrégiben kifejtette: az iparág szűkülni fog, az IT olcsóbb lesz és hatékonyabb. “Deflációs szektor a miénk” – mondta, hozzátéve, hogy ágazati szinten az elmúlt két-három ínséges év után sem vár fordulatot. Csak a legnagyobb, “nyerő” vállalatok növekednek majd – a többiek rovására. Az Oracle első embere komoly konszolidációt vár a számítástechnikában, szerinte a Szilícium-völgy kisebb szoftvercégeinek befellegzett. Az informatikai ipart illetően a Dellt és a HP-t, a szoftverek gyártásában pedig saját cégén kívül a Microsoftot, az SAP-t és az IBM-et említette olyanokként, amelyek a győztesek között lesznek majd.

Az iparág konszolidációja felé a vezérigazgató már megtette az első lépést: az Oracle – mint azt a kaliforniai rendezvényen megerősítették – egyik jelentősebb riválisát, a PeopleSoftot a menedzsment akarata ellenére egy meghiúsult kísérlet után is meg kívánja szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik