Gazdaság

Cukorból áramot

Az élő sejtek működésének természetes velejárója az elektromos aktivitás. Kísérletek tucatjai bizonyítják, hogy ez az anyagcsere útjain termelt villamosság akár meg is csapolható, hasznosítható.

Amerikai mikrobiológusok most olyan baktériumfajt fedeztek fel, amely minden ismert mikroorganizmusnál hatékonyabb áramforrásnak bizonyult: a Rhodoferax ferrireducens nevű parány tenyészeteivel egy zsebszámológép működtetéséhez elegendő energiát sikerült kinyerni. A mikroba egyszerű cukrokból – glükózból, a gyümölcsökben található fruktózból és xilózból – termeli az áramot, amit a körülötte lévő oldatba mártott elektródákkal lehet elvezetni. A kutatók által így szerkesztett, gyönge feszültséget nyújtó élő telep csaknem egy hónapon át működött. Az ezen mért teljesítmény alapján végzett számításokból kiderült, hogy a baktériumok egyetlen csésze cukorral 17 órán át volnának képesek izzásban tartani egy 60 wattos villanyégőt.

A baktériumelemek ott tehetnek jó szolgálatot, ahol nem lehet, vagy túl drága a telepek cseréje. Ilyen például a tengerfenék, ahol a szárazföldön hasonló esetekben kézenfekvő napenergia használata nem jöhet szóba. Az amerikai védelmi minisztérium jelenleg víz alatti mikrofonok és szonárberendezések energia-ellátását próbálja megoldani velük; fejlesztéseik eredménye-képpen már léteznek a cukrok bontásából származó energia 80 százalékát is villamos energiává alakító baktérium-erőművek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik