Gazdaság

Cellaperspektíva

Valamennyi hagyományos áramszolgáltató ügyfelét érintette a néhány héttel ezelőtti, nyolc amerikai államra kiterjedő áramszünet.


Cellaperspektíva 1
Üzemanyagcella-erőmű Berlinben. Önállósíthatja a háztartásokat.

Akadtak azonban olyan fogyasztók is, akiknek nem okozott problémát a hálózat összeomlása: az önálló energiaellátással rendelkező irodaházakat, lakóépületeket elkerülte a katasztrófa. Ám míg ezekben korábban jórészt dízelgenerátorokat, vagy akkumulátorokat alkalmaztak pót-energiaforrásként, újabban üzemanyagcellát vetnek be ugyanerre a célra.

Nem vitás, hogy az oxigén és hidrogén reakciójával működő üzemanyagcellát előbb-utóbb a gépkocsik meghajtására is gazdaságosan lehet majd használni, és arra sem kell sokat várni, hogy a technológia az elektronikai eszközök egyfajta telepeként is elterjedjen. Sokan vélik azonban úgy, hogy a környezetbarát, csupán víz kibocsátásával járó kölcsönhatás erőművi célokra a legideálisabb.

Az üzemanyagcellában lejátszódó reakcióhoz ugyanis a földgáz is alkalmas nyersanyag, mert annak metántartalmából egyszerű reakcióval hidrogéngáz nyerhető. Ez pedig hatékonyabb energiaforrás, mint a pusztán égetésre ítélt földgáz, ezért a civilizált világ országaiban mindenhol kiépült gázhálózat végpontjaira érdemes – a bojlerekhez hasonlóan – üzemanyagcella egységeket telepíteni. Ezek aztán városrészek, kerületek, lakótömbök, lakóházak, de egyes lakások hő- és energiaellátását is biztosíthatják. A technológia rendelkezésre áll: a Siemens, a Vaillant, az Alstom, a Ballard és még jó néhány gyártó elkészítette már a különböző célokra méretezett erőműveit.

Ezek elterjedése több szempontból is kedvező lehet a fogyasztók számára. Az értékes földgáz nagyobb hatásfokkal hasznosítható, így kiváltható a légszennyező szén-, vagy kőolajtüzelés; a villamos energia a felhasználás helyén termelhető meg, így nincs szükség költséges és nagy szállítási veszteséget okozó hálózat kiépítésére; ráadásul a moduláris felépítés következtében kevésbé sérülékeny az energiaellátás.

A technológiát számos projektben tesztelik: a berlini hő- és áramszolgáltató, a Bewag több kerületben próbálta ki a módszert (itt azért is volna gazdaságos az átállás mert történelmi okok miatt Kelet- és Nyugat-Berlin két külön erőműrendszerrel és hálózattal rendelkezik, amelyek fenntartása rendkívül költséges). Svájcban, Franciaországban is kísérleteznek vele, New Yorkban perig számos kórház és rendőrőrs működtet már új típusú erőműveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik