Gazdaság

Csatazaj a telefonban

A hazai mobilpiac telítődésével a szolgáltatók a fogyasztókért zajló harcban a magyar piacon ritkán használt eszközt, az összehasonlító reklámot is bevetik.

Csatazaj a telefonban 1

Dúl a hirdetési háború a hazai mobilszolgáltatók között. “Összehasonlította már? A Pannon GSM 31 másodpercért 31 másodpercet számláz” – veti össze magát a cég reklámjaiban a két konkurenssel, amelyek ugyanennyiért 60 másodpercet számítanak fel. A Westel nem maradt adós a válasszal: “Forintban fizetsz, vagy másodpercben?” – kérdez vissza színben és formában is “rímelő” hirdetésében, amely 2 perces beszélgetések tarifáját hasonlítja össze a három szolgáltatónál, s csodák csodája, a Westel ára jön ki legalacsonyabbnak.

KI KEZDTE? A Pannon GSM hirdetésének indítékául az szolgált, hogy a Westel – a kártyás ügyfeleknél – májustól átállt a félperces alapú számlázásra. A Westel viszont ezt a lépését azzal indokolja, hogy összehasonlíthatóvá akarta tenni tarifáit a Vodafone áraival. Utóbbi társaság ugyanis úgy vezette be a – szintén félperces alapon számlázó – Vitamax Joker díjcsomagot, mint amely kedvezőbb bármely másiknál. Hogy ezt az ügyfelek is megállapíthassák, az üzleteiben márciusban táblázatokat helyezett el, amelyek 8 különböző kártyás díjcsomag árait hasonlították össze a három szolgáltatónál.




  Reklámregulák
Az összehasonlító hirdetéseket a Reklámtörvény, illetve annak 2001-es módosítása szigorúan szabályozza. A hirdető csak azonos rendeltetésű árukat hasonlíthat össze, azok tulajdonságait, árát köteles tárgyilagosan bemutatni. Tilos a nem létező, illetve azonosíthatóan nem megjelölt áruval való összevetés. Ez megnehezítette a korábban a tisztítószerek piacán elterjedt promóciókat, hiszen többet nem lehet a “hagyományos” vagy “átlagos” mosóporhoz viszonyítani. Átlagos mosópor ugyanis nem létezik, csak konkrét márkák. Ha pedig egy gyártó azt hirdeti, hogy terméke az egész kategóriában a legjobb, azt alá is kell támasztania. “Jellemző hiba, hogy a hirdetők nem tudják a reklám szövegét bizonyítani” – mutat rá Polgárdy Géza, a reklámokkal kapcsolatos bejelentéseket vizsgáló GVH sajtófőnöke. Ezért kapott például nemrég bírságot a Procter & Gamble, ugyanis kampányuk azt sugallta, hogy a Head & Shoulders a leghatékonyabb sampon korpásodás ellen, ám ezt nem tudták igazolni. Hogyha az összehasonlítás tényszerűen igaz is, akkor is lehet kifogásolható. Két évvel ezelőtt egymást jelentette fel a Tesco és az Auchan, majd mindkettőt megbírságolta a GVH. A hipermarketek ugyanis a bejáratnál táblákat helyeztek el, amelyen összehasonlították néhány termékük árát – természetesen mindkét társaság azokat a cikkeket sorolta fel, amelyek nála éppen olcsóbbak voltak. Egy több tízezer terméket árusító üzletben azonban ilyeneket mindig lehet találni, így az összevetés nem minősült korrektnek.

Mindhárom társaság élt tehát az összehasonlítás eszközével, érdekes módon azonban mindegyik saját magát hozta ki győztesnek. “Nálunk a legjobb az ár és a szolgáltatás aránya” – mondja Graeme Millar, a Vodafone marketingigazgatója. “A mi hirdetésünk nem az árról, hanem a fogyasztócentrikus, korrekt számlázásról szól” – vélekedik Király István, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese. “Nem mi kezdeményeztük ezt az összehasonlítást, de ügyfeleink már elvárták tőlünk, hogy reagáljunk a vetélytársak támadásaira” – magyarázza Bodnár Zsigmond, a Westel vezérigazgató-helyettese.

Az összehasonlító hirdetés mindeddig nem volt elterjedt eszköz a hazai marketingben. A legtöbb cég ugyanis nem szívesen hívja fel a figyelmet versenytársaira. “Az Európai Unió támogatja az összehasonlító reklámot, mivel az gerjeszti a versenyt, s a fogyasztó jobb informálását szolgálja. Az összehasonlításnak azonban korrektnek, igaznak, adatokkal alátámaszthatónak kell lennie, a versenytársak úgyis élesen figyelik, ki mit állít” – mondja Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) főtitkára.

A perceket és forintokat méricskélő kampányok elkészítése nyilván nem a kreatív megoldásokra vágyó reklámszakemberek álma. A legendásan árérzékeny hazai piacon azonban eredményes lehet, hiszen a szolgáltatások minősége nem tér el jelentősen a három társaságnál. Az árak összevetése így sem egyértelmű: bár a távközlési cégek látszólag csak beszélgetést árulnak, a többféle díjcsomag, az egyes napszakok, illetve a hívásirányok szerint jó néhány különböző ára lehet még az egyforma időtartamú telefonálásoknak is.




 Kritikus út elemzése
Naponta használunk olyan szakkifejezéseket, amelyeknek a jelentését nem mindig ismerjük pontosan. Rovatunkban a fontosabb fogalmakat vesszük sorra.

Hasznos tervezési és elemzési eszköz lehet a projektmenedzsment során a kritikus út vizsgálata. A projektek jellemzően valamely meghatározott cél, feladat végrehajtására jönnek létre. Elkülönült erőforrásokkal, önálló költségvetéssel működnek. Létük időben korlátozott: az adott feladat végrehajtásáig, megvalósításáig tart. Minden projekt sikere szempontjából alapvető, hogy miként tudják összehangolni a célokat (a vállalt kötelezettségeket, határidőket) és a felhasznált erőforrásokat.

A hálótervezési technikák a projektek tervezésének és menedzselésének fontos eszközei. A hálótervezés során először azonosítanunk kell a projekt megvalósításához szükséges feladatokat, a résztevékenységeket, s meghatározni ezek kapcsolatrendszerét, hiszen egyes feladatok csak más tevékenységek befejezését követően kezdhetőek el. Ezen információk ismeretében felrajzolható a projekt hálóterve, amely vizuálisan ábrázolja a megvalósítás lépéseit, átláthatóvá teszi az egyes tevékenységek egymástól való függését. A hálórajz segítségével azt is átláthatjuk, mely tevékenységek végezhetőek párhuzamosan. Az egyes feladatok időszükségletének becslését követően meghatározhatjuk, hogy várhatóan mennyi idő szükséges a végrehajtáshoz, mely tevékenységek csúszása veszélyeztetheti az egész projekt időben történő befejezését.

A CPM (critical path method) módszer nevét adó kritikus út a leghosszabb út a projekt hálójában. Ha az ezen lévő tevékenység végrehajtása késik, az egész projekt csúszik. Az úgynevezett nem kritikus tevékenységek tartalékidővel rendelkeznek, ezek nem veszélyeztetik a projekt befejezését. Ezen ismeretek birtokában könnyebben gazdálkodhatunk az erőforrásokkal. A nem kritikus tevékenységeket például – bizonyos időhatárok között – a kevésbé terhelt időszakokra ütemezhetjük. Ha pótlólagos erőforrások bevonásával lehetőség van a tevékenységek gyorsítására, csak a kritikus tevékenységek felpörgetése járul hozzá a projekt korábbi befejezéséhez.

“A konkrét számok stimmelnek, de nem tipikus percmennyiséget hasonlítottak össze” – rója fel mindkét versenytársának a Westel. “A Westel nem azonos termékeket hasonlít össze, a Bee Free egy gyerekeknek és hétvégére szánt díjcsomag” – kifogásolja a Pannon. “Nem kell tudnom, a vetélytársam kinek szánta a terméket” – vág vissza a Westel. A Vodafone a “nevető harmadik” szerepében akarja feltüntetni magát: “Ez a háború megerősít bennünket abban, amit eddig is csináltunk. Senki sem birtokolja a fogyasztót, s ezek a kampányok is azt sugallják az ügyfeleknek, hogy van választásuk” – szögezi le Millar.

A társaságoknak persze nemigen van más választásuk, mint beszállni a reklámharcba. Rákényszerülnek, hiszen a hazai mobilpiacon a penetráció 70 százalék fölé kúszott, a már csak a legfiatalabb és legidősebb generációból verbuválható új ügyfelek száma egyre lassabban nő. A mobiltársaságok így egymás közönségét is megpróbálják elcsábítani, amire a 2-3 évenként esedékes készülékváltások mindig kísértést jelentenek. Ezzel párhuzamosan fokozottan kell törődniük saját “bárányaikkal”.

VISSZAVÁGÓSDI. A három hazai mobilszolgáltató azonban nemcsak egymással, hanem a vezetékes szolgáltatókkal is versenyez. A Vodafone Rock ‘n’ Roll Fix díjcsomagjának tavaly nyári spotjában vezetékes telefonokat dobáltak ki az ablakból “Szabadulj meg a felesleges dolgoktól!” kísérőszöveggel. A reklámot az ÖRT elmarasztalta, s a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálta, ám bírságot nem szabott ki, mivel a cég időközben befejezte a kampányt. A Matáv nem maradt adós a válasszal, a Csevegő díjcsomag reklámjával felelt a Vodafone-nak.

A Pannon GSM az üzleti szférának szánt MobiTrend szolgáltatás promóciójában szintén pejoratívan ábrázolta a “röghöz kötött” telefonálást: a vezetékes készülék javításához kihívott szerelő táskájában elbotlik a pincér, a telefonzsinórba akadva kiborul a kávéskanna egy tárgyaláson. A Matáv csattanósan felelt: “Ön megbízna egy cégben, amelyiknek CSAK mobilszáma van?” Az egyetlen társaság, amely nem támadja a vezetékes telefont, a Matávval egy cégcsoportba tartozó Westel. A “kapcsolat” azonban visszafelé is működik, így a vezetékes óriás sem mer túl messzire elmenni a mobil támadásában, hiszen ezzel a testvéri Westel alól is kihúzná a szőnyeget.

“Tipikus tévedés, hogy a vezetékes telefont a Matávval azonosítják” – véli Nagy Bálint, a Matáv Rt. kommunikációs igazgatója. “Nem célunk a mobiltelefont támadni, inkább arra szeretnénk ösztönözni az ügyfeleket, hogy mellette bizonyos célokra használják a vezetékes telefont.” Hogy melyiket mikor, azt a “Szakítani mobilon is lehet, de kibékülni jobb vezetékesen”, és hasonló, érzelmi töltést is hordozó szembeállításokra építő kampányban mutatták be.

Jelenleg az összes beszédforgalom 40-60 arányban oszlik meg a mobil és a vezetékes telefon között, s az egyéni fogyasztók mellett immár a vállalatok is célkeresztben vannak. A háborúnak tehát nincs vége: a távközlési cégek buzgón figyelik egymás kampányait, s bármikor készek újabb dobásokkal előállni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik