Gazdaság

Beszélő újraélesztő

Évente 20-25 ezer ember hal meg Magyarországon szívroham, azaz orvosi szaknyelven hirtelen szívhalál következtében.

Pedig a statisztikák azt mutatják, hogy az áldozatok jó része a végzetes szívizomgörcs beállta utáni négy percben még újraéleszthető volna, ha lenne kéznél defibrillátor, vagyis a szívre speciális áramütést mérő készülék.

Mivel azonban a szívleállásos esetek több mint 70 százaléka egészségügyi intézményeken kívül következik be, és a betegek el sem jutnak kórházba, a beavatkozásra általában nincs lehetőség. A Philips éppen ezért hordozható defibrillátort fejlesztett ki, amelyet közintézményekben, irodaházakban, bevásárlóközpontokban, reptereken helyeznének el; a cég fejlesztői szerint ezekkel rengeteg életet lehetne megmenteni.


Beszélő újraélesztő 1

Segítség négy percen belül. Nemcsak orvosoknak.

A 1,5 kilogrammos HeartStart nevű készülék újdonsága, hogy nemcsak orvosok, hanem bárki képes a használatára – bekapcsolva érthető, nyugodt hangú utasításokat ad kezelőjének, amelyeket az újraélesztés minden lépése után további útmutatásokkal egészít ki, sőt a parancsokat a kijelzőjén megjelenített szöveggel is megerősíti.

A hirtelen szívhalál hátterében az esetek 50-75 százalékában a szívkamra rosszindulatú ritmuszavara, a kamrafibrilláció áll. Ez a szívizomzat igen gyors és kaotikus elektromos tevékenysége, amely lehetetlenné teszi a szívizom normális mechanikai működését, összehúzódását. Ezért a szív nem pumpál vért és a létfontosságú szervek, például az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül maradnak.

Amikor a HeartStart két öntapadós elektródája megérinti a beteg mellkasát, akkor azok azonnal megmérik a test elektromos ellenállását, s a gép elemzi a páciens EKG-görbéjét. Amennyiben a beépített algoritmus a felvett értékek alapján kisülést javasol, a kibocsátott elektromos hullám formáját a leghatékonyabbra alakítja – így a beteg szívéhez annak fizikai adottságaitól függően mindig a tapasztalatok alapján leghatékonyabb energiájú elektromos jel juthat el, amely az esetek 90 százalékában újraindítja a görcsbe rándult szervet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik