Gazdaság

PC-hűtés folyadékkal



PC-hűtés folyadékkal 1
Kísérleti hűtőrendszer. Buborékok hajtják

A számítástechnikai teljesítmény rohamléptékű növekedésével párhuzamosan sajnos egyre inkább nő a hatékony hűtőrendszerek iránti igény is. A felforrósodó processzorok hőmérsékletét csökkentő ventilátorok ugyan hatékonyak, ám meglehetősen hangosak, ezért ezek felváltásával világszerte kísérleteznek a hardvergyártók. Az amerikai Purdue University mérnökei most folyadékhűtéses rendszert fejlesztettek ki, amely a mai legnagyobb teljesítményű processzorok hőterhelésének sokszorosát képesek semlegesíteni.

Bár vízhűtő megoldások már léteznek, ezek alkalmazása ma még nagyon drága, ráadásul veszélyes is lehet, mert a víz vezeti az elektromos áramot, így a vizesblokk még nem terjedt el a hétköznapokban. Az amerikai fejlesztésben azonban az áramot nem vezető anyagot használnak hűtőfolyadékként, amely ráadásul nemcsak saját áramlásával, hanem párolgásával is hűti a hőtermelő csipeket.

Az új megoldásban a folyadék az emberi hajszálnál mindössze háromszor vastagabb mikrocsatornákban haladva érintkezik a felmelegedett processzorral, és így felforr. Ám míg korábban a csöveket eldugaszolva éppen ezek a buborékok akadályozták meg a hatékony hűtőrendszer megépítését, a kutatóknak sikerült olyan speciális anyagot találniuk, amelyből forrás közben csak apró buborékok válnak ki. Ezek így nem szakítják meg a folyadékoszlop folytonosságát, azaz a hűtés sem áll le. A buborékképződés ráadásul az egész rendszer motorja: ez hajtja a folyadékoszlopot – szemben a korábbi megoldásokkal, amelyekben pumpákkal kellett fenntartani az áramlást.

Az egyetem jelenleg a szisztéma ipari alkalmazásán dolgozik, a kutatók részvételével működő, a hűtőrendszerek tökéletesítésére szakosodott International Electronic Cooling Alliance nevű konzorcium segítségével. Ez a szervezet már számos kísérleti megoldást fejlesztett a számítástechnikában, vagy éppen az űrrkutatásban felhasznált technológiává.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik