Gazdaság

Másolás kizárva?

Bár a múlt év végén állítólag már megszületett az első klónozott ember, a másolást bejelentő UFO-hívő kutatónő és a kísérletekben segédkező Clonaid nevű vállalkozás máig nem tárta a tudományos közösség elé a sikeres kopírozás bizonyítékait. A klónozás híre így valószínűleg kacsa, már csak azért is, mert amerikai genetikusok legújabb eredményei szerint a főemlősök – köztük az ember – klónozása egyelőre lehetetlen.

A kutatók az állatkísérletek kedvelt alanyai, a rhesusmajmok klónozását célzó beavatkozásaik közben úgy találták, hogy ezek sejtmagjaiból hiányoznak bizonyos, a klónozott sejtek egészséges fejlődését befolyásoló fehérjék. Erre abból következtettek, hogy az általuk előállított 716 darab klónozott majomembrió növekedése néhány sejtes állapotban megrekedt, a sejtosztódások leálltak. A mikroszkópos vizsgálatok kaotikus kromoszómaelrendeződést tártak fel a sejtekben – a keletkező utódsejtek soha nem részesedtek egyenlő arányban a kromoszómákból, ami feltétele a normális egyedfejlődésnek.

A tudósok szerint félő, hogy a majmokon most megfigyelt jelenség minden főemlős esetében lejátszódik – legalábbis a ma bevett klónozási technika, a sejtmagátültetés alkalmazásakor. Korábban ugyan érkeztek már jelentések rhesusmajmok sikeres klónozásáról, ám ezt, más állatokkal – például az egerekkel, juhokkal, vagy macskákkal – szemben senkinek sem sikerült megismételni. És bár biztos, hogy az ember, vagy majmok biológiai értelemben nem bonyolultabb élőlények, mint a már sikeresen kopírozott fajok, nagyon is elképzelhető, hogy az egyedfejlődésükben jelentkező apró különbségek miatt legalábbis eltérő technológiára volna szükség klónozásukhoz. Erre pedig, a jelek szerint még várni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik