Gazdaság

Itt megveszi, ott fizeti

Csak uniós áfa-azonosítóval lehet majd kereskedni az EU-ban, a külföldi partnert pedig előzetesen áfa-szempontból is ellenőrizni kell.

Az ideiglenes megoldások a legtartósabbak – igazolja a mondást az unió áfa-rendszere. Ez ugyanis átmeneti jelleggel lépett életbe 1993 januárjában a tagországokban, de ma is érvényben van, sőt, a csatlakozás után 2004-ben a magyar exportőrök és importőrök is még eszerint adóznak majd. Lényege, hogy a tagországok közötti kereskedelemben az áfát a célországi vásárló fizeti meg.


Itt megveszi, ott fizeti 1

Egy-két új fogalommal is meg kell ismerkedniük az érintett szakembereknek. Ami korábban egy másik tagországból származó import volt, az az átmeneti áfa-rendszer szóhasználatában a “közösségen belüli beszerzés” elnevezést kapta, míg az export “közösségen belüli értékesítés” néven fut. Az angol kifejezés – intra-community – rövidítésével elterjedt már az IC-beszerzés, illetve IC-értékesítés használata is.

UNIÓS AZONOSÍTÓ. Szakemberek szerint az átállás a kis- és középvállalatoknak okozhat gondot. A Figyelőnek nyilatkozó cégképviselők azonban különösebben nem aggódnak. “Amíg Magyarország uniós tagsága nem tény, addig felesleges a részletkérdésekben elmélyedni” – vélekedik Szentesi Lászlóné, a pomázi EURO Irodaszergyártó Kft. számviteli vezetője. Pálfai Tamásnak, az OROSházaGLAS Kft. ügyvezető igazgatójának sincsenek álmatlan éjszakái az újfajta áfa-fizetés miatt. Mindazonáltal folyamatosan figyelemmel kíséri a várható változásokat, hiszen – mint mondja – félig már otthon vannak az unióban. Így tisztában vannak azzal is, hogy 2004. május elsejétől csak az úgynevezett EU-s áfa-azonosító szám birtokában tudnak majd számlázni unióbeli vásárlóiknak.

 Áfa-azonosítás

 Ha az OROSházaGLAS Kft. dániai partnerének eddig – tegyük fel – mintegy 10 ezer forint nettó árat számlázott a ragasztott, fóliázott biztonsági üveg négyzetméteréért, akkor a számlán a magyarországi 25 százalékos áfát kellett feltüntetnie. Ennek összegét vagy visszaigényelhette az adóhatóságtól, amint a termék elhagyta az országot, vagy leírhatta egyéb befizetési kötelezettségeiből. Jövő májustól a számlának már csak a nettó árat kell tartalmaznia, de fel kell tüntetni rajta az eladó és a vevő uniós áfa-azonosító számát is. Ennek alapján a vevő fogja megfizetni Dániában, az ottani törvényeknek megfelelő mértékű áfát. Az európai áfa-azonosító számot a magyarországi cégek az APEH-től kapják meg 2003. augusztus elsejét követően. A vásárló EU-azonosítójáról ugyancsak az APEH nemzetközi adatállományából kaphatnak információt a magyar szállítók.

“Jól tudja az ügyvezető a teendőket” – erősíti meg az orosházi információkat Bessenyei Gábor, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) nemzetközi főosztályának vezetője. Az adóhatóság augusztus elsejétől kezdi meg az EU-s áfa-azonosító számok kiküldését a jelenlegi exportőrök számára. Ennek birtokában az eladó – IC-értékesítő – áfa nélkül számlázhatja le az árut a vevőnek, s az a saját országában, annak áfa-törvényei szerint fizeti meg az adót. Amelyik cég később lép eladóként az EU piacára, annak ezt kérnie kell majd az illetékes adóhatóságtól. Minden szállítónak figyelnie kell arra, hogy vevője is rendelkezzen az uniós áfa-azonosító számmal, csak így állíthatja ki a számlát a nettó értékről.

 Uniós adófogalmak

 TÁVOLSÁGI ÉRTÉKESÍTÉS.

Ha az eladó vagy a megrendelő elszállítja a terméket a vevő tagállamába és a vevő nem rendelkezik áfa-alanyisággal (mert magánszemély), úgy az eladó oldalán keletkezik adófizetési kötelezettség.

NEM KERESKEDELMI FORGALOM. Ha magánszemély – aki áfa-alanyisággal nem rendelkezik – az eladó tagállamában vásárolja meg a terméket, akkor az eladó az ott előírt áfa-mértéket számítja fel. A vevőnek ilyenkor nem keletkeznek jogosítványai, vagyis nem igényelheti vissza az áfát.

ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖK ÉRTÉKESÍTÉSE. Ilyen esetben minden IC-értékesítést adókötelesnek kell tekinteni. Az új közlekedési eszköz értékesítése az eladó tagállamában áfa-köteles, de mentességet élvez, függetlenül a vevő áfa-alanyiságától. A vevő minden esetben adóalannyá válik: az adót a vevő tagállamában kell bevallani (a magánszemélynek is) és megfizetni. Amennyiben a vevő egyébként nem tartozik áfa-körbe, az adólevonási jog sem illeti meg.

A VÁLLALKOZÁS ESZKÖZEINEK (VAGYONÁNAK) ÁTHELYEZÉSE MÁS TAGÁLLAMBA. A tulajdonosváltás nélküli termékmozgás is adóköteles, amennyiben átlépi a tagállamok közti határokat. A kiindulási tagállamban áfa-körbe tartozó, de áfa-mentes értékesítés valósul meg. Erről pro forma számlát kell kiállítani. A célországban a vállalkozásnak IC-beszerzés címén keletkezik adófizetési kötelezettsége, amelyhez levonási jog is társul.
Forrás: Európai Füzetek 2.; Miniszterelnöki Hivatal, Külügyminisztérium

Strenk Attila, a Dunaújvárosi Cellulóz Gyár Kft. kereskedelmi vezetője szerint éppen itt van a bökkenő: az adószabályok szerint az eladó kötelessége, hogy “megfelelő gondossággal” meggyőződjön arról, hogy vevője áfás adószámmal rendelkezik. Ebben segíthet az APEH új nemzetközi információs rendszere, amely a nyár elejére már működni fog. “Ennek felhasználásával a magyar exportőrök ellenőrizhetik, hogy vásárlójuk megfelel-e a szabályoknak” – mondja Bessenyei Gábor. A tapasztalatok szerint ez nem okoz gondot azoknak, akik régi partnerükkel dolgoznak tovább, egy új vevő jelentkezése esetén azonban az eladó elemi érdeke, hogy biztos legyen abban, kiállíthatja-e számára a nettó értékű számlát.

IGAZOLÁS FAXON. Az adótörvényekben előírt “megfelelő gondosságnak” a főosztályvezető szerint megfelel az az adózó, aki a partner áfa-azonosítójának lekérdezése után faxon kér az adóhivataltól megerősítést. Ahhoz, hogy ezt az adóellenőrök e-mail formában is elfogadják, pénzügyminisztériumi beleegyezés kell. Azt viszont mindenképpen szeretné elkerülni az APEH, hogy ajánlott, tértivevényes levélben kelljen igazolnia a lekérdezés eredményét: ez a tetemes költség és munka mellett az ügyfelek dolgát is számottevően megnehezítené. Az unióban egyébként ilyen írásos igazolásokra nincs példa.

Az említett ellenőrzési rendszer tíz esztendeje működik már az uniós tagországokban, s hazai üzembeállítását szigorú rendeletek írják elő. A magyar exportőröknek arra is számítaniuk kell, hogy 2004 második negyedévétől a negyedévenkénti áfa-bevallás mellett külön összesítő jelentésben kell számot adniuk az Európai Unió országaiba irányuló eladásaikról. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a vevő jogosulatlanul vásárolt áfa nélküli áron, akkor a szállítót terheli az áfa-fizetési kötelezettség. Megmarad az az előírás is, hogy igazolni kell: az áru elhagyta az eladó tagállamának területét. A technikai lebonyolítás apró részleteit illetően a helyi kamaráktól várják a segítséget a kis- és középvállalkozások. A debreceni Demko Feder Kft. gazdasági igazgatója, Deák Gyula úgy véli: a cég évente bővülő exportját nem fogja akadályozni az adminisztrációs többletmunka, bár jövő májustól már nemcsak ír, hanem lengyel és szlovák partnereik is IC-beszerzőknek számítanak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik