Gazdaság

A tőkepiac szereplői

talán még köszönetet is mondhatnak a KPHM Ingatlanfejlesztési Szövetkezetnek, hiszen a törvénymódosítás nem jött volna létre, ha ez a társaság nem lép át minden határt. Évek óta zajló jelenség, hogy a joghézagot kihasználva, egyes, magukat szövetkezetnek nevező, így a szövetkezeti törvény hatálya alá tartozó társaságok “furfangos” betétgyűjtést szerveznek. Mindezt tagi kölcsönnek hívják, így kibújnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ellenőrzése alól.

A felügyelet már több éve mondogatja egy-egy ilyen szövetkezet felbukkanása alkalmával, hogy vigyázzunk e társaságokkal, mert ha rájuk bízzuk a pénzünket, annak “biztonságát” semmi nem garantálja. Továbbá többször jelezte a PSZÁF a törvényalkotásért felelős szerveknek, hogy a szövetkezeti törvény módosításával szabályozottabb keretet kellene teremteni a tagi kölcsön nyújtásának. S noha többször is előfordult, hogy egy-egy szövetkezet eltűnt a befektetők pénzével, eddig mégsem történt semmi. Most, a KPHM piacra lépésével végre megtört a jég. A társaság ugyanis minden eddigit felülmúló reklámkampányt folytatott befektetők magához csalogatása végett, ráadásul neves cégeket sértett a propagandájával: a hirdetésekben használt logója rendkívül hasonlít a jó hírű KPMG logójára, továbbá nem létező bankgaranciára hivatkozik, visszaélve az Általános Értékforgalmi Bank nevével.

Végre a jogalkotók is belátták, hogy lépni kell, és ha végre hatályba lép a törvénymódosítás, akkor a szövetkezetek nem reklámozhatják a tagi kölcsön nyújtásának lehetőségét. Azt is tételesen felsorolja a jogszabály, hogy mi számít hirdetésnek, a rossz szándékú szerveződések mellett megnehezítve ezzel persze a jó szándékú szövetkezetek dolgát is.

Mindazonáltal igen szomorú, hogy több mint tíz évvel a rendszerváltás után, a befektetési kultúra még mindig igen alacsony színvonalú: hiába folyik a csapból is, hogy a szövetkezeti befektetés nem biztonságos, és e társaságok ellenőrzése nem megoldott, továbbra is tömegek adják a pénzüket önként olyan vállalkozásoknak, amelyek számukra csak plakátokról és tévé-reklámokból ismertek. Bár nem lehet mindenkit megóvni a saját hiszékenységétől, az intézményesített átverést meg kell szüntetni, a kiskapukat pedig be kell zárni

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik